5. října 2011 • 22:00

Bolta čeká poprvé v životě dřina na hraně. Kvůli parťákovi

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rád se před závodem nacpe kuřecími nugetkami, čas tráví hraním her, občas se nezjeví na tréninku. Před nadcházející olympiádou v Londýně však bude muset jamajský sprinter Usain Bolt trochu změnit režim. I kvůli tomu, jak se letos ukázal jeho tréninkový parťák Yohan Blake – po rekordmanově ulitém startu nejmladší mistr světa na stovce, jenž při završení sezony v Bruselu zaběhl druhý nejlepší čas historie na dvoustovce 19,26 sekundy.



I podle kouče Glena Millse může být Blakeovo představení dalším popíchnutím k tomu, aby Bolt přitvrdil v přípravě. „Jsou si blízcí a Usainovi je jasné, že se Yohan bude zlepšovat. Dojde mu, že musí dřít víc, možná vůbec poprvé trénovat tak, jak může,“ řekl Mills.

Bolt sám chce příští rok na Hrách v Londýně přivést svět znovu k úžasu. Tak jako v Pekingu před třemi lety a předloni na světovém šampionátu Berlíně. Mills plánuje, že oproti posledním dvěma letům, kdy Bolta trápily i zdravotní problémy, přidají na intenzitě přípravy.

„Některé věci jsme dělali na 75 nebo 80 procent, teď můžeme mít delší období o 85 nebo 90 procentech. Zaměříme se na to, aby měl rychlost v dřívější části sezony, a od toho se pak odpíchneme,“ líčil plány pro Jamaica Gleaner. Jak to bude s Blakem? „Oni dva netrénují tolik společně. Jejich programy jsou podobné, ale ne stejné, v některých oblastech se liší,“ dodal bez podrobností.

Bolt výkon svého parťáka v Bruselu okomentoval slovy: „Tak, všechno učení skončilo.“ Načež při turné v Kalifornii musel vysvětlovat, že šlo o žert: „Mezi námi je všechno fajn. Nenechám žádný čas poničit přátelství. Yohan je budoucností Jamajky. Pokud mě porazí, tak ať to tak je. Ale nechci,“ říkal.

I podle kouče se sice Blake může stále skokově zlepšovat, ale nebude pro něj nijak jednoduché Bolta předčít, protože světový rekordman je jen o tři roky starší. „Blakeovi bude 22 let a v tomhle věku je vždycky prostor na ohromné zlepšení se přes noc. Ale Bolt je pořád mladý a schopný běhat časy, které už předvedl. Bude to skvělá soutěž.“

Usain Bolt gratuluje svému tréninkovému parťákovi
Usain Bolt gratuluje svému tréninkovému parťákovi

Bolt by si přál, aby se pro ni změnilo pravidlo nulové tolerance ulitého startu, jehož nemilosrdnost pocítil po obřím kiksu ve finále stovky na mistrovství světa. Sice uznal svou chybu, ale s odstupem pár týdnů volá po návratu starých pořádků.

„Měli by se vrátit k jedné možnosti ulitého startu, která ohrozí celé startovní pole. Je to jednodušší. Někdo chybuje, ale každý si může oddechnout.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud