19. ledna 2012 • 15:02

Pražská hrdinka Lydia Cheromeiová v Keni bojuje o olympiádu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Keňská běžkyně Lydia Cheromeiová, která vloni zlepšila rekordní časy v pražském půlmaraton maratonu¨, se dostala do užšího výběru pro olympijský maraton v Londýně. Pro atletický svět je událost. Čtyřiatřicetiletá závodnice získala první medaili už v roce 1990 ve svých třinácti letech přezdívá se jí „matka vytrvalostního běhu“.



Praha je pro keňskou běžeckou legendu šťastným městem. V minulém roce si Lydia Cheromeio na zdejších tratích zlepšila dva osobní rekordy a čas 2:22:34 hodiny z květnového maratonu jí na konci roku zařadil na deváté místo světových tabulek.

Díky tomu se teď v extrémní keňské konkurenci dostala do užšího výběru šesti závodnic pro olympijský maraton. „Loni tady předvedla fantastické výkony hrozně moc jí to přeju.

Vím, že na olympiádě chce být říká manažerka pražských závodů Jana Moberly. „Olympiáda je pro Keňany jednička a na mara se všichni dívají ještě trochu jinak. V té jejich konkurenci to není jednoduché.

Můžete být klidn reprezentační dvojka a nikam nejdete.“ Cheromeiová vloni nepomohla jen sobě ale také Pražskému mezinárodnímu maratonu, který měl první rok právo nosit zlatou známku mezinárodní federace IAAF a potřeboval kvalitní časy Sympatická Cheromeiová má navíc šanci stát se ve stále se měnícím proudu afrických běžců v Praze lokální hrdinkou.

Vrátit by se měla 31. března na Pražský půlmaraton. „S jejím manažerem jsem v jednání a na půlmaratonu bychom ji určitě měli vidět,“ potvrzuje Moberly.

„Máme její předběžný souhlas i na maraton, ale její nominace do olympijského týmu může změnit.“ Pro Cheromeiovou znamená předběžná nominace další pokračování jejího skvělého comebacku návratu z dopingového trestu před čtyřmi lety poté, co doplatila na lékařsky předepsanou látku n plodnost clomiphene.

„Je to pro mě velké překvapení a velká čest po téměř osmi letech znovu reprezentovat,“ řekla Cheromeiová keňskému deníku Daily Nation. „Budu doufat a modlit se, že zůstanu silná a dosta se do konečné nominace.“

Cheromeiová, která má za sebou páté a desáté místo v bězích na 5000 metrů na olympiádách v Atlantě a Sydney a naposledy získala stříbro na mistrovství světa v půlmaratonu v roce 2004, bude o místo v olympijském maratonu prát s tvrdou konkurenci.

Ve výběřu jsou kromě ní první tři závodnice z loňského mistrovství světa - Edna Kiplagatová, Prisca Jeptooová a Sharon Cheropová. Patří do něj také vítězka londýnského maratonu Mary Keitanyová a Florence Kiplagatová, která v roce 2010 vyhrála v Berlíně.

Keňská federace o nominaci rozhodne 30. dubna po sérii jarních maratonů. Cheromeiové by výrazně pomohlo, kdy svůj nejlepší čas z Prahy vylepšila příští týden na maratonu v Dubaji.

V mužské kategorii se do výběru dostali mistr světa Abel Kirui, světový rekordman Patrick Makau, vítěz z Bostonu a New Yorku Geoffrey Mutai, šampion Chicaga Moses Mosop, vítěz frankfurtského maratonu Wilson Kipsang and Emmanuel Mutai, který ovládl hodnocení World Marathon Majors.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud