11. února 2012 • 06:10

Atletický hrdina, který překonal bolest, teď prohrává sám se sebou

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na mistrovství světa v Berlíně 2009 byl australský tyčkař Steven Hooker jedním z největších hrdinů. I s natrženým svalem, který mu způsoboval velkou bolest, získal titul mistra světa. Jenže tři roky poté vůbec není jisté, zda bude obhajovat olympijské vítězství.



„Přišel jsem o autopilota, který mě řídí při skocích,“ uvedl devětadvacetiletý atlet pro Daily Telegraph.

I když v hale skočil 606 centimetrů, čímž se zařadil na druhé místo historických tabulek za rekordmana Sergeje Bubku, teď má takové problémy, že se raději rozhodl vynechat zbytek sezony v Austrálii včetně národního šampionátu.

„Opustila mě sebedůvěra, kterou potřebuju k tomu, abych se postavil na konec rozběžiště, vyrazil vpřed, založil tyč do šuplíku a vyletěl do výšky skoro šesti metrů,“ popisoval.

„Že mám problémy, to jsem pochopil minulý měsíc při závodech v Adelaide. Dokázal jsem překonat jen pět metrů z osmikrokového rozběhu. Následující týden se věci při tréninku jen zhoršovaly.“

O potížích se kapitán australské atletické reprezentace pobavil s trenérem Alexem Parnovem i dalšími členy svého týmu včetně psychologa. Verdikt zní závodní pauza.

VIDEO: Hooker se stal na MS 2009 v Berlíně mistrem světa


Neznamená to sice, že Hooker nepojede na Hry do Londýna, ale ani opak nyní není jistý. Bude se muset zřejmě kvalifikovat na závodech v Asii, potřebuje překonat limit 572 centimetrů.

Nynější situace pro něj není nová. „Poprvé se mi to stalo v roce 2003, ale tehdy to bylo horší. Byl jsem po zranění zad, která nesou nápor sil při skákání, a bál jsem se dalšího. Usadilo se mi to v hlavě.“

I teď se nejspíš sbírá z následků zranění. Vždyť po zlatém šampionátu v Berlíně, kde získal triumf s pouhými dvěma skoky s umrtvenou bolestí v noze, měl dva roky problémy s koleny.

Loni při obhajobě triumfu na mistrovství světa v Tegu ani neprošel z kvalifikace. „Jediným pozitivem sezony pro mě je, že jsem po dvou letech zase zdravý, takže příští sezonu můžu začít s přípravou dříve,“ říkal v Koreji.

Otázkou je, zda to k něčemu bylo.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud