3. května 2012 • 11:51

Atletika bojuje s fotbalem, o čas i o strahovský stadion

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hlavní olympijský sport bojuje o své místo s tím nejpopulárnějším. Červnový Memoriál Josefa Odložila musí opustit tradiční večerní termín kvůli atraktivnímu zápasu Eura Francie – Anglie. Atletický svaz se taky musí snažit, aby kvůli fotbalu nepřišel o klasický stadion na Strahově.



Stadion na Strahově chátrá, pro atletiku má však stále velký význam. Svazový ředitel František Fojt proto vítá, že se Memoriál Josefa Odložila 11. června po jedenácti letech vrátí ze zmodernizované Julisky do strádajících kulis Strahova.

„Je dobře, že tam atletika opět ožívá. Naším zájmem je, aby se na Strahově konaly velké soutěže. Bez toho ho neudržíme,“ řekl Fojt.

Na Strahově se významná atletická akce konala naposledy v roce 2006, kdy tam reprezentace bojovala o postup do Superligy Evropského poháru. Až letos 11. června se do dějiště mistrovství Evropy 1978 vrátí velká jména.

Ozdobou Memoriálu Josefa Odložila bude start špičkových českých atletů včetně oštěpařky Barbory Špotákové, výškaře Jaroslava Báby, překážkářky Zuzany Hejnové, tyčkařky Jiřiny Ptáčníkové a Jakuba Holuši, který poběží v hlavním závodě na 1500 metrů.

Zajímavostí bude start supertalentu Pavla Masláka. Hlavní disciplínou národního rekordmana na halové čtyřstovce je dvousetmetrový běh. Na Strahově si však vyzkouší stovku.

Odložilův memoriál se na Strahov vrací po jedenácti letech kvůli rekonstrukci stadionu na Julisce, který atletům nabízí ideální podmínky.

„Na Strahově to není tak reprezentativní, v tunelu odpadává omítka. Zvýšilo nám to náklady, budeme platit nájemné za stadion,“ říká ředitel mítinku Miroslav Ševčík.

Atletický svaz však přesto návrat atletiky na Strahov vítá. Jednou z možností dalšího vývoje je totiž přestavění Strahova na čistě fotbalový stadion.

„Fotbalisti by chtěli fotbalový stadion bez dráhy, což by na Strahově zlikvidovalo atletiku,“ upozorňuje Fojt. „Zatím neprobíhají konkrétní jednání. Za předcházejícího předsedy jsme měli s fotbalem dohodu o spolupráci, že atletika na Strahově zůstane.“

Podle Ševčíka zatím atletice akutní nebezpečí, že by o svůj tradiční stánek na Strahově měla přijít, nehrozí.

„Mluvil jsem s předsedou ČSTV Janstou a říkal, že Rošičák chtějí za každou cenu udržet. Nepadlo, že by se dráha měla likvidovat,“ ujišťuje Ševčík.

Liduprázdný Strahov při zápase Bohemky s Olomoucí
Liduprázdný Strahov při zápase Bohemky s Olomoucí

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud