28. června 2012 • 05:00

Bolta čeká kvalifikace o Hry. Na rekord není připraven, míní jeho předchůdce

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajský sprinter Usain Bolt už spřádá plány na větu, kterou řekne novinářům na tiskovce po svých olympijských představení. Nejprve však musí na Hry projít jamajskou kvalifikací, jež začíná ve čtvrtek.



V posledních pár dnech tak trávil čas tréninkem, ale taky odpočíval doma u mixážního pultíku pro diskžokeje.

„Fanoušci, vezmu to lehce,“ sliboval zase příznivcům na Twitteru, když psal o tom, jak se vydá za volant četného sporťáku. Vždyť nedávno jeden rychlý vůz zničil při nehodě, z níž naštěstí vyvázl bez zranění.

Teď ho však místo soubojů se svodidly čeká střetnutí na dráze při národní olympijské kvalifikaci, kde by se měl – pokud nedojde na pokažené starty či jiné problémy – v přímém souboji utkat s Yohanem Blakem a Asafou Powellem.

Stovka se běží ve čtvrtek a v pátek, o víkendu pak přijde na řadu dvoustovka.Bolt zatím zaběhl v sezoně nejkratší sprint nejlépe ze všech v čase 9,76 sekundy v Římě.

Bolt si roztleskal ostravské publikum, které si velmi oblíbilFoto Barbora Reichová (Sport)

Ani tam však nepřesvědčil svého předchůdce Maurice Greena, že je ve formě na to, aby na olympiádě v Londýně předvedl podobně rekordní představení jako v Pekingu 2008.

„Je stejně nebezpečný jako tehdy, ale nikoli tak fit. Právě teď vám řeknu, že svůj rekord zlepšit nemůže,“ mínil někdejší světový rekordman a olympijský vítěz na stovce ze Sydney 2000.

„Dívám se a analyzuji závody. Podle mě Usain neukázal, že je ve formě z roku 2008. Má problém na úseky od startu do 65 metrů. Od toho místa do cíle, to je on. Do sedmdesáti metrů se s ním musíte udržet. Londýnský závod bude mnohem těsnější, než si mnoho lidí myslí.“

Greene takto mluvil jen krátce poté, co se na americké kvalifikaci výborně předvedl Justin Gatlin a Tyson Gay. Nicméně ví, že Bolt bude mít v Londýně motivaci i v odplatě za stovku na mistrovství světa v Tegu, v níž ve finále předčasně vystartoval a usnadnil cestu k titulu kamarádu Blakeovi.

„Usain mluví o odkazu. Chce dokázat, že měl vyhrát. Když chce někdo něco dokázat, je nebezpečný,“ dodal bývalý atlet s přezdívkou „Dělová koule z Kansasu“.

Poslední posilnění před startem
Poslední posilnění před startem

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud