1. července 2012 • 05:00

Legendární Otteyová: v 52 letech běžela o finále mistrovství Evropy!

Autor: knp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Tenistka Martina Navrátilová zakončila kariéru triumfem v mixu na US Open měsíc před padesátinami. Dominik Hašek by se nyní, v půlce svého 48. roku života, rád vrátil do NHL. Všechno jsou to mimořádně úctyhodné výkony. Ale legendární sprinterka Merlene Otteyová je ještě o krapet lepší: v 52 letech se dnes pokoušela ve slovinském dresu o finále mistrovství Evropy a účast na své osmé olympiádě!



Je pořád šlank, svaly jí na těle hrají jako dřív, po dráze upaluje s vrozenou ladností. A že jí setinky u času přibývají? Na dívky, které by mohly být jejími vnučkami, to ještě pořád leckdy stačí.

Na mistrovství Evropy do Helsinek odjela se svým čerstvým nejlepším časem sezony 11,82 z Mariboru (o vteřinu a 8 setin pomalejší než její osobní rekord) a na šampionátu se prosadila do štafety na 4x100 přesto, že je podle aktuálních tabulek až pátou nejrychlejší Slovinkou.

Vyplatilo se. S ní v roli finišmanky doběhla slovinská čtveřice ve svém nejrychlejším čase sezony, ovšem celkově 11. místo na finále nestačilo.

„Dali jsme dohromady dobrý tým, ale na finále bychom potřebovaly běžet rychleji, na což momentálně nemáme. Já obzvlášť,“ pousmála se Otteyová. „Ale užívám si, že v tomhle věku můžu pořád závodit. Miluju to,“ dodala atletka, která své největší úspěchy sbírala v barvách Jamajky.

Včera opět posunula svůj rekord pro nejstarší účastnici evropského šampionátu, ale myšlenek na olympiádu v Londýně se ani nyní nevzdává. Na něj však potřebuje čas 11,38 vteřiny. Přitom se sbírá po půlroční pauze zaviněné zraněním. „Bude to těžké, mám už jen jeden pokus. Ale vzdát se? To ne!“ zakroutila hlavou a rozkmitala při tom své rasta copánky.

VIDEO: Legenda světové atletika Merlene Otteyová

Před osmi roky se v Aténách jako 44letá probojovala do semifinále, minulé Hry v Pekingu jí unikly o titěrných 28 setin sekundy. V kariéře nasbírala 23 medailí z OH a MS (což je rekord, má víc než legendární sběratel Carl Lewis), včetně dvou ze světového šampionátu v Helsinkách 1983, kde se díky zisku stříbra a bronzu na témže stadionu, na němž startovala i dnes, stala vedle své občasné soupeřky Jarmily Kratochvílové jednou z hvězd mistrovství. Jen ta zlatá olympijská medaile jí stále chybí…

I když je jasné, že i v případě splněného limitu do Londýna ji nezíská, pořád má motivaci, která ji v tréninku žene dál. „A vidíte, po olympiádě v Los Angeles 1984 mi bylo 28 let a myslela jsem, že skončím. To jsou věci, že?“ prozradila dnes po závodě agentuře AP.

Věda hovoří neúprosně: lidské tělo si je schopné do 40 let jakžtakž držet solidní sílu a rychlost. Po padesátce už ale řídnou svalová vlákna a ta rychlá se scvrkávají.

„Ale pár let ještě vydržet může. I když – i v jejím případě platí, že věk je proti ní,“ podotýká s úsměvem profesor sportovní fyziologie Truls Raastad z Osla. Momentálně je ale Bronzová královna, jak se Merlene přezdívá, stále doma na oválu…

Podívejte se, jak si na MS v Helsinkách v roce 1983 doběhla pro stříbro v závodě na 200 metrů

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud