23. srpna 2012 • 16:00

Bolt chce skákat do dálky a tvrdí: Ještě toho můžu hodně dokázat

Autor: tem
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je nejrychlejším mužem planety, jak dosvědčují zlaté olympijské medaile i světové rekordy. Usain Bolt dokázal ve sprintu to, co nikdo před ním. I jako živoucí legenda však před sebou vidí nové výzvy. „Jde jen o to stanovit si nové cíle. Ještě je hodně věcí, které mohu ve sportu dokázat,“ řekl agentuře Reuters.



Když Usain Bolt obhájil v Londýně olympijské tituly na stovce i dvoustovce, umlčel všechny pochybovače. A světu sdělil: Jsem legenda. Teď už nemusí nic dokazovat.

Obavy, že letošní olympijské hry byly jeho posledními, se ale ukázaly jako liché. „Pokud budu zdravý a připravený, určitě chci za čtyři roky v Riu být. Bude to trochu těžší, ale těším se na to,“ oznámil světový rekordman.

Je ovšem možné, že v příštích letech neuvidíme Bolta na jeho tradičních sprinterských tratích.

„Můj trenér chce, abych běhal 400 metrů, já chci zkusit skok do dálky,“ nastiňuje možnosti šestinásobný olympijský vítěz. „Po sezoně se rozhodneme, co chceme dělat, a začneme na tom pracovat.“

O změně disciplíny už Jamajčan uvažoval před třemi lety po mistrovství světa v Berlíně, kde vylepšil vlastní světové rekordy na stovce i dvoustovce.

Americký dálkař Mike Powell, držitel nejlepšího výkonu historie 8,95 metru z roku 1991, tehdy prohlásil, že Bolt má všechny předpoklady k tomu, aby překonal devítimetrovou hranici.

Inspirací mohou šestadvacetiletému rychlíkovi být legendární atleti Jesse Owens a Carl Lewis. Oba ve své době dominovali jak na nejkratších běžeckých tratích, tak ve skokanském sektoru.

A oba dokázali přivézt z jedněch Her čtyři zlaté medaile: ze sprintů na 100 a 200 metrů, ze štafety na 4x100 metrů a z dálky.

Svoji sportovní budoucnost však Bolt nevidí jen na atletickém stadionu. Rád by si vyzkoušel vrcholový fotbal.

Jeho oblíbený Manchester United ho sice zatím neotestoval, ovšem z australské kriketové ligy už mu dokonce přišla nabídka. „Když mi dají šanci, určitě to vyzkouším,“ tvrdí atletická hvězda.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud