Martin Hašek
2. října 2012 • 18:30

Skandál kvůli milionům: Domluvili se Keňané na finiši?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Životní den pro Vadlejcha? Jsem na nejvyšší úrovni, říká. Ale chce pomoc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolem vítězství keňského maratonce Geoffreyho Mutaie v nedělním berlínském maratonu rostou pochybnosti. Mnoha expertům se zdálo, že jeho tréninkový partner Dennis Kimetto se ve finiši příliš nesnažil. Mutai vyhrál o sekundu, což mu stačilo k prémii v hodnotě půl milionu dolarů.



Byla to jen náhoda, nebo předem domluvený komplot? Geoffrey Mutai a jeho tréninkový partner Dennis Kimetto běželi poslední metry berlínského maratonu rameno na rameno. Mutai si stále udržoval vedení a nakonec vyhrál.

Jediná sekunda před Kimettem mu kromě berlínského vítězství přinesla i jistotu odměny 500 000 dolarů (necelých 10 milionů korun) za vítězství v seriálu World Marathon Majors.

„Mnoha pozorovatelům posledních kroků nedělního berlínského maratonu přišlo něco divně. Závěrečný sprint vůbec nebyl sprintem,“ napsal Peter Gambaccini, komentátor běžeckého webu Runner´s World.

„Mutai získal celkové vítězství ve World Marathon Majors, čímž si vydělal prémii 500 000 dolarů. Chcete spekulovat, proč Kimetto opravdu Mutaie nepředběhl? Právě o tom pár lidí přemýšlí.“

VIDEO: Sporný finiš berlínského maratonu vyvolal řadu diskusí

Série World Marathon Majors byla založena v roce 2006 a sdružuje pět nejvýznamnějších světových maratonů v Bostonu, Londýně, Berlíně, Chicagu a New Yorku. Boduje se prvních pět míst ve čtyřech mratonech za poslední dva roky. Celkový šampion pak získává prémii půl milionu dolarů.

Geoffrey Mutai vloni vyhrál maratony v Bostonu a v New Yorku. Letos ovšem v Bostonu nedokončil a nedostal se kvůli tomu na olympiádu v Londýně. V Berlíně potřeboval Mutai vyhrát, aby měl celkové vítězství jisté. Kdyby skončil druhý, mohl by se ještě před něj dostat krajan Wesley Korir, pokud by vyhrál tuto neděli v Chicagu.

„Závod jsem neviděl, ale ze záběrů se zdálo, že druhý běžec nechal Mutaie vyhrát,“ připustil Isaiah Kiplagat, šéf keňské atletické federace, pro místní deník Capital Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud