1. listopadu 2012 • 10:33

Kontroly na EPO? Běžci v Africe je neznají, kontrolují pouze moč

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mezinárodní antidopingová agentura WADA přiznala, že špičkoví vytrvalostní běžci, kteří se připravují v Keni, nemusí v přípravném období podstupovat krevní testy, kterými se zjišťuje používání zakázaných látek EPO nebo růstového hormonu.



Dlouholeté spekulace, že antidopingový systém na africkém kontinentě je pořádně děravý, jsou potvrzeny. Podle vyjádření antidopingové agentury WADA jsou sportovci v Keni testováni pouze prostřednictvím vzorků moči, což znamená, že mohou v tréninku bez jakéhokoli omezení užívat krevní doping.

Na keňských náhorních plošinách se přitom připravuje drtivá většina světových vytrvalostních běžců.

„Realita je taková, že antidopingové organizace, které zajišťují testování v Keni, včetně mezinárodní atletické federace IAAF a regionální organizace WADA Africa Zone V, testují jenom moč,“ píše se ve vyjádření agentury WADA pro deník The Daily Telegraph. „IAAF odebírá krevní vzorky keňských sportovců, jenom když závodí nebo trénují v zahraničí.“

Zatímco sportovci v Evropě nebo ve Spojených státech amerických jsou pod permanentní kontrolou komisařů, v Africe je v antidopingovém hnutí černá díra. Kontrolorům komplikují  situaci přepravní problémy a vysoké náklady.

Vzorky moči se z Keni posílají do laboratoře v jihoafrickém Bloemfontein. Krev však nikdo nekontroluje. Přitom právě zneužívání EPO, sofistikovaných krevních transfuzí a růstového hormonu je pro současný sport velkou hrozbou.

Keňská atletická federace čelí letos už několikáté kauze spojené s dopingem. Všechno odstartovalo pátrání německých novinářů Hajo Seppelta a Roberta Kempeho, kteří v Keni pracovali pod falešnou záminkou jako atletičtí agenti a v květnu přinesli reportáž o rozsáhlém zneužívání dopingu v Keni.

Žurnalisté například natočili výpověď lékaře z města Kapsabet, základny mnoha běžců, který tvrdil, že do Keni jezdí kvůli volnějšímu antidopingovému režimu také atleti ze Spojených států, Etiopie, Bahrajnu a Kataru.

Seppelt naposledy přišel s trvzením, že světový rekordman v maratonu Patrick Makau a bývalá olympijská vítězka na 800 metrů Pamela Jelimová jsou klienty kliniky, která nabízí dopingové substance.

Jelimová se k věci nevyjádřila. Makau, který o víkendu vyhrál maraton ve Frankfurtu, tvrdí, že klinika prodává povolené přípravky, a že jejími zákazníky je většina keňských atletů.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud