26. října 2012 • 13:19

K dopingu se přiznal i Julich. V týmu Sky okamžitě skončil

Autor: frc
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý americký cyklista Bobby Julich je další člen pelotonu, který se přiznal k dopingu během aktivní kariéry. Někdejší kolega Lance Armstronga, jehož aféra lavinu odhalení odstartovala, oznámil na webu CyclingNews, že bral EPO i během Tour de France 1998, kdy dojel celkově třetí. Po jeho prohlášení s ním okamžitě ukončila spolupráci stáj Sky, kde dělal trenéra.



Bobby Julich byl americkou nadějí cyklistiky ve stejné době, kdy se na výsluní začal dostávat Lance Armstrong. Spolu dokonce oba závodníci jezdili za týmy Motorola a Cofidis.

V roce 1998, kdy se Armstrong léčil z rakoviny varlat, byl Julich v nejužší špičce a dojel celkově třetí na Tour de France. Nyní se ve veřejném dopise přiznal k tomu, že si k úspěchu pomohl zakázanou látkou EPO, kterou poprvé vzal v roce 1996.

„Věděl jsem, že to bylo špatné, ale v průběhu těch dvou let, kdy jsem dopoval, byl v pelotonu postoj k látce EPO lhostejný. Omlouvám se všem, tehdy jsem to přijal jako fakt a neviděl jinou perspektivu,“ uvedl Julich.

K tomuto kroku ho nepřímo donutil jeho zaměstnavatel tým Sky, v jehož barvách vyhrál letos Bradley Wiggins Tour a on sám dělal osobního kouče Chrise Frooma, druhého v celkovém pořadí. Stáj vyhlásila nulovou toleranci podvodům a všichni její zaměstnanci museli podepsat prohlášení, že se nikdy nezapletli s nepovolenými prostředky. Následně obě strany ukončily spolupráci.

„Bobby ukázal odvahu. Přiznal se k chybám, které dělal dlouho předtím, než působil ve Sky. Je důležité zdůraznit, že jeho práce u nás byla bez pochyb kvalitní a jako trenér měl vynikající přístup,“ uvedl šéf formace Dave Brailsford. „Byl to dobrý kolega. Není snadné se s ním rozloučit, ale věříme, že děláme správnou věc.“

Julich prý přestal užívat zakázané látky po aféře stáje Festina. Přiměla ho k tomu i jeho přítelkyně a pozdější žena. Ta mu pohrozila, že pokud hodlá žít ve lži, rozejde se s ním.

I tak ale pozdější opora týmu CSC získala na olympiádě v Aténách 2004 bronz v časovce. Když se navíc provalil doping vítěze Tylera Hamiltona, připadlo mu stříbro. O rok později vyhrál i etapový podnik Paříž-Nice.

„Dokázal jsem sám sobě, že je možné závodit čistý a mít solidní výsledky, na které jsem mimořádně pyšný,“ dodal další muž, jenž poodhalil minulost profesionálního pelotonu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud