12. listopadu 2012 • 14:46

Lolo Jonesová do helmy nezvracela, v závodě SP v bobech dojela druhá

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na atletické dráze zatím nebyla americké překážkářce Lolo Jonesové medaile souzena, může o ni ale usilovat v jiném sportu. Jonesová o víkendu poprvé závodila ve Světovém poháru ve dvojbobu a s pilotkou Jazmine Fenlatorovou hned skončila druhá! Další atletka Tianna Madisonová zůstala jen o setinu sekundy třetí.



Před svým prvním velkým závodem v bobech ukázala Lolo Jonesová, proč jsou její komentáře na Twiteru tak proslavené.

„Jsem tak NerVozZNÍ! Jestli se pozvracím do helmy, kam to asi půjde?“ vyjádřila Jonesová na sociální síti své předstartovní emoce.

V úvodním závodě sezony Světového poháru v Lake Placid ji ale nakonec nepotkalo nic nepěkného. Brzdařka dvojbobu se místo toho se svou pilotkou Jazmine Fenlatorovou radovala z druhého místa, o 47 setin sekundy za vítěznou kanadskou dvojicí Kaillie Humphriesová, Chelsea Valoisová. Jen o setinu za Jonesovou zůstala její atletická kolegyně z amerického týmu Tianna Madisonová, mistryně světa ve skoku do dálky z roku 2005 a olympijská vítězka a světová rekordmanka ze sprinterské štafety.

„Mají hodně zkušeností v situacích, kdy se nacházejí pod tlakem,“ pochvalovala si přínos obou atletek pilotka Fenlatorová. „Zůstávají opravdu klidné, takže, i když jsou to nováčci, víte, že do toho dají všechno.“

„Jazmine je skromná,“ reagovala Jonesová. „Má co dělat s opravdovým zelenáčem. Ve svém sportu jsem sice veterán, ale v prvním kole musela Jazmine zachraňovat moje technické chyby. Pořád na tom pracuju. Ve všech zatáčkách si ještě nevěřím. Kloubok dolů před ní, protože bez ní bychom v téhle pozici nebyly.“

Fenlatorová s Jonesovou byly po prvním kole až šesté, ale ve druhé jízdě se výrazně zlepšily a posunuly se na druhé místo. Dostaly se tak i před pár bobových legend, Němky Sandru Kiriasisovou a Berit Wiackerovou.

„Jsem v šoku,“ řekla Fenlatorová. „Myslela jsem si, že můžeme o pár míst poskočit, ale ani v mých nejdivočejších snech bych si nemyslela, že se můžeme dostat na stupně vítězů.“

„Jsem taky v šoku,“ přidala se Jonesová, která si pomalu zvyká na specifika jízdy v bobech. „Běhám na ledu, nepoužívám ruce a spoléhám se na někoho jiného. Od chvíle, kdy nasednu, už nedělám nic. Jsem zvyklá se spoléhat na sebe a teď je tu Jazmine, která mi pomáhá.“

To je jízda. Lolo Jonesová sviští ledovým korytem v závodě Světového poháru v Lake PlacidFoto www.profimedia.cz

Jonesová patří v atletickém světě k nejpopulárnějším osobnostem. Dlouhá léta patří k nejlepším překážkářkám a vyhrála dva světové tituly v halovém běhu na 60 metrů překážek. Je zajímavá i svým životním příběhem. Vyrůstala bez otce a s matkou často měnila bydliště, jednu dobu dokonce bydlela ve sklepě kostela. Před třemi lety nafotila akty pro magazín ESPN a letos, krátce před svými třicátými narozeninami, překvapila přiznáním, že stále zůstává pannou. Proslavily ji také její originální komentáře na Twitteru.

Další rozměr jejímu příběhu dodává její marná snaha o medaili na olympijských hrách. V roce 2008 jako hlavní favoritka v jasné pozici na vítězství zakopla na předposlední překážce, letos v Londýně skončila čtvrtá.

Boby dávají Jonesové další olympijskou šanci, do zimních Her v Soči zbývá jen patnáct měsíců. Do kempu americké reprezentace naskočila před měsícem, dostala se do týmu pro Světový poháru a má za sebou i úspěšnou premiéru. Další závod Světového poháru se koná v pátek v Park City, následující týden se závodí v olympijském korytě v kanadském Whistleru.

To je jízda. Lolo Jonesová sviští ledovým korytem v závodě Světového poháru v Lake Placid
To je jízda. Lolo Jonesová sviští ledovým korytem v závodě Světového poháru v Lake Placid

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud