27. listopadu 2012 • 15:34

Osm let po závodě olympijská medaile? Bude to fér, doufá Cechlová

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně jí bronzová olympijská medaile z Atén unikla o devět centimetrů, po osmi letech se však diskařka Věra Cechlová kochá novou nadějí. Původně bronzová Běloruska Irina Jatčenková čelí dopingovému skandálu a Češka už se těší na medaili. „Doufám!!! Bude to fér!“ uvedla Cechlová na Facebooku.



Zatím ještě není nic jasné, kamarádi z atletického prostředí už ovšem diskařce Věře Cechlové předčasně gratulují k olympijské medaili. Dnes odpoledne se na Facebooku objevila fotka z afrického soustředění, na které s rozesmátou Cechlovou pózují skokanské sestry Dana a Jana Velďákovy.

„To není jen tak, my máme foto s bronzovou diskařkou z Atén,“ napsala pod snímek dálkařka Jana Velďáková.

Naději pro Cechlovou vyvolává nejnovější dopingový skandál spojený s aténskou olympiádou z roku 2004. Mezinárodní olympijský výbor totiž zpětně prozkoumal odebrané vzorky a 4. prosince v Lausanne zahájí disciplinární řízení s pěti sportovci, mezi nimiž je i bývalá běloruská diskařka Irina Jatčenková. V té době osmatřicetiletá a víc než metrák vážící úřadující mistryně světa Cechlovou v závodě porazila o devět centimetrů.

České medaile na OH v Aténách
Zlato
Roman Šebrle (desetiboj)
Stříbro
Párová čtyřka (David Kopřiva, Jakub Hanák, Tomáš Karas, David Jirka)
Lenka Šmídová (jachting, třída Evropa)
Lenka Marušková-Hyková (sportovní pistole)
Bronz
Jaroslav Bába (skok do výšky)
Jaroslav Volf, Ondřej Štěpánek (vodní slalom, C2)
Kateřina Kůrková-Emmons (vzduchová puška)
Libor Capalini (moderní pětiboj)

„Co můžu říct? Devět centimetrů od bronzu...“ povzdechla si tehdy Cechlová, která je ve výsledcích čtvrtá za výkon 66,08 metru.

„Možná to bude znít sebevědomě, ale mě daleko víc mrzí to, že stačilo šedesát sedm metrů na vítězství. Bronzová je strašně příjemná, ale stejně je až třetí.“

Cechlová hned v následujícím roce získala bronz na mistrovství světa v Helsinkách, ale na olympiádě už medaili nezískala.

V Aténách bylo přitom soupeřek s dopingovými škraloupy víc. Vítězná Ruska Natalia Sadovová měla za sebou pozitivní test na kofein, nakonec však byla očištěna. V roce 2006 už ale neunikla trestu za užití anabolického steroidu.

„Vidíš, Věry, dočkás se, jupíí :-) !!! Mám radost :-)“ vzkázala Cechlové na Facebooku letošní olympijská medailistka Zuzana Hejnová.

Bývalá gymnastka a atletka Jana Komrsková se přidala: „Držím pěsti, ať to klapne!!“

Z českých sportovců už dostala dvě olympijské medaile se zpožděním běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová po skandálu ruských soupeřek Olgy Danilovové a Larisy Lazutinové. Čtvrtkařská štafeta Rychlých holek dostala vloni po téměř dvou letech bronzové medaile z halového mistrovství světa 2010 kvůli dopingu Jamajčanek.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud