4. března 2013 • 04:58

Štafetový blázinec s bronzovým koncem. Super, jásal Maslák

Autor: ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
Jarolím: Překlenovací kouč, to lišák Koubek nemyslel vážně. Šádek je pojistka
VŠECHNA VIDEA ZDE

To byly nervy! Čeští čtvrtkaři nakonec slaví na halovém ME bronzové medaile, ale harakiri, které je dovedlo k třetímu místu, to byl nevídaný blázinec. O pořadí štafetového závodu mužů se totiž v Göteborgu rozhodovalo hodinu a čtvrt u zeleného stolu. Český tým v tu chvíli nevěděl, jestli se má radovat, nebo smutnit. Nakonec Daniel Němeček, Josef Prorok, Petr Lichý a Pavel Maslák na medaili dosáhli a mohou slavit.



Na dráze to nejprve na medaili nevypadalo, tedy kromě té nepopulární „bramborové“. Cíl totiž proťala česká čtvrtkařská štafeta až jako čtvrtá za Velkou Británií, Ruskem a Polskem. Nic nebyl platný mocný finiš unaveného Masláka, jasného vítěze individuálního závodu.

Jenže o chvíli později se začaly dít věci. Čechy na bronzový stupínek posunula diskvalifikace britského týmu za vyšlápnutí jejího člena z dráhy po kontaktu s polským závodníkem.

„Zatím jsme na třetím místě, jestli to dopadne, tak to bude pecka tečka šampionátu,“ shodli se čeští běžci. Evropskou placku slavili patnáct minut.

Pak se pořadí měnilo znovu. Po diskvalifikaci Britů rozhodčí sami po opětovném zhlédnutí videa původní vítěze vrátili na první místo a odsunuli Čechy mimo stupně vítězů. České kvarteto vše vidělo v televizi a radost vystřídalo zklamání.

Jenže česká výprava se s verdiktem nehodlala smířit a podala pro změnu sama protest. A u zeleného stolu tak zuřila o medaile ještě větší bitva než na dráze.

Češi argumentovali tím, že Brit vyšlápl z dráhy. Jury celou situaci znova posuzovala u videa a zopakovala skutečnost, že Britové chybu neudělali. Jenže našli jiný prohřešek proti pravidlům, u štafety Polska.

Rafal Omelko strčil loktem do Richarda Bucka tak vehementně, že dostal trest za omezení soupeře. V tu chvíli byli Poláci ze hry a bronz se pomyslně opět houpal na krku českých závodníků.

Jenže blázinec pokračoval, protože s protestem přišli po diskvalifikaci i zástupci Polska. Tentokrát už ale neuspěli a Češi mohli definitivně slavit bronz. Česká čtveřice tak navázala medailí na senzační titul mužské štafety z roku 2000 v Gentu. Mezi tím na žádném šampionátu v hale ani nestartovala.

„To je super,“ radoval se Maslák, který si přiveze z Göteborgu nakonec dva cenné kovy. Přitom si hned v cíli vyčítal, že běžel špatně. „Přepískl jsem to, běžel jsem netakticky v druhé dráze, pak jsem se ještě strkal s Polákem,“ uvedl.

Už v rozcvičení přitom cítil únavu. „Věřil jsem, že to bude v pohodě, ale došlo mi. Po prvním kole jsem si ještě věřil, že bych Poláka měl předběhnout, že ho dám ve finiši, ale nestačilo to. Neměl jsem na to. Nakonec to ale dobře dopadlo,“ radoval se Maslák.

Štafeta Velké Británie se radovala v cíli čtvrtkařské štafety z vítězství. U zeleného stolu to ale byly pořádné nervy.
Štafeta Velké Británie se radovala v cíli čtvrtkařské štafety z vítězství. U zeleného stolu to ale byly pořádné nervy.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud