29. března 2013 • 12:05

Soud svolil! Pistorius může cestovat, zúčastní se MS v Moskvě?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oscar Pistorius je volný. Běžec obžalovaný z vraždy své přítelkyně Reevy Steenkampové může až do soudního přelíčení cestovat, kam se mu zlíbí. Je tedy možné, že se zúčastní atletických mítinků včetně mistrovství světa v Moskvě!



Soud v Pretorii vyhověl odvolání právníků Oscara Pistoriuse, kteří požadovali zmírnění podmínek kauce, na niž byl handicapovaný atlet propuštěn. Pistorius však musí o svých cestovních plánech informovat úřady minimálně týden předem a po návratu do země do 24 hodin znovu odevzdat pas. Ten budou mít úřady u sebe po celou dobu jeho pobytu ve vlasti.

Tomu však nebrání, aby se zúčastnil zahraničních mítinků. Pravděpodobná je dokonce jeho účast na srpnovém mistrovství světa v Moskvě. „Pokud se na něj kvalifikuje, na základě principu presumpce neviny bude moci startovat,“ uvedl Yannis Nikolaou, tiskový mluvčí evropské federace IAAF.

Právníci šestadvacetiletého atleta s podkolenními protézami včera uvedli, že aktuálně žádné konkrétní plány na účast na mítincích nemá. „To se však může změnit a změní se to. Nechce jezdit na dovolenou na Mauritius, je to kvůli tomu, aby vydělával peníze. Jiný důvod není,“ uvedl Pistoriusův obhájce Barry Roux u soudu.

Šestinásobný paralympijský vítěz a účastník olympijských her v Londýně byl propuštěn na kauci ve výši jednoho milionu randů (asi 2,2 milionu korun) 22. února. Podle podmínek kauce musel Pistorius odevzdat pas a všechny ostatní cestovní dokumenty. Jeho právníci však tvrdili, že u něj neexistuje riziko útěku.

Pistorius je obžalován z plánované vraždy přítelkyně Reevy Steenkampové, kterou zastřelil ve svém domě v noci na 14. února. Obhajoba tvrdí, že šlo o neúmyslné zabití, protože si atlet myslel, že střílí na vetřelce.

Jeho právní tým včera u soudu uspěl i s dalšími požadavky. Soudce rozhodl, že Pistorius už nemusí být pod dohledem probačního úředníka a může pít alkohol. Smí se také vrátit do svého domu, kde došlo k tragické události, a nemusí se pravidelně hlásit na policejní stanici.

Pistorius se včerejšího líčení nezúčastnil. Znovu se má dostavit k soudu 4. června, kdy si má vyslechnout body obžaloby. Vrchní žalobce Gerrie Nel uvedl, že je možné, že samotný proces začne ke konci roku.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud