12. května 2013 • 11:16

Pražský maraton vyhrál Katařan Kemboi, traťový rekord odolal

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pražský mezinárodní maraton nečekaně vyhrál katarský běžec Nicholas Kemboi. Časem 2:08:51 zaostal za traťovým rekordem Keňana Eliuda Kiptanuie z roku 2010 o více než tři minuty; šlo o nejhorší mužský výkon za poslední pět let. Bez problémů odolal rovněž ženský nejlepší traťový výkon (2:22:34), závod vyhrála Carolina Rotichová z Keni za 2:27:00.



Na druhém místě doběhl taktéž překvapivě se ztrátou 39 sekund Girmay Birhanu z Etiopie, třetí byl rovněž málo známý Patrick Kipyegon Terer z Keni s výkonem 2:10:10. Favorit Albert Kiplagat Matebor byl nakonec čtvrtý za 2:10:56. V ženách se na další medailové stupně prosadily další Keňanka Philes Ongoriová a Ehitu Kirosová z Etiopie.

Mistrem České republiky je Jiří Homoláč, který vyhrál i Pražský půlmaratón. Jeho výkon byl 2:21:36. Ženskou šampionkou je Petra Pastorová, která si časem 2:36:44 vylepšila o tři minuty osobní rekord. Oba ale značně zaostali za limity na MS. "Mám hlavně radost, že jsem vyhrál, ale protože jsem běžel celou dobu sám, tak mi to moc nepomohlo k dobrému času,“ řekl Homoláč v cíli České televizi.

Pro běh dnes v Praze po několika deštivých dnech panovalo ideální počasí. Závodníci si ale v úvodu dopřávali pomalejší tempo a dokonce mezi sebou občas debatovali. Všichni favorité se drželi pohromadě v čele a na pěti kilometrech měli skoro o půl minuty pomalejší mezičas, než byl plán v podobě útoku na traťový rekord. A manko stále narůstalo.

Závodit se začalo na 15. kilometru, kde se vedoucí skupina roztrhala, a v polovině maratonu zbyla trojice běžců, mezi nimiž nebyl žádný z favoritů. Matebor měl v tu chvíli manko na čelo 13 sekund, jeho ztráta se prohlubovala a bylo jasné, že favorit nevyhraje.

Jako první z vedoucí trojice odpadl deset kilometrů před cílem Birhanu, neboť Kemboi přidal a udržel se ho pouze Julius Arile Lomerinyang. Matebor chytil druhý dech a chvíli to vypadalo, že ve spolupráci s Tererem by mohl manko stáhnout, ale vydržel méně známý Keňan.

Pět kilometrů před cílem Kemboi zrychlil a utekl i Lomerinyangovi, který měl krizi a odpadl. V závěru došly síly i Kemboiovi, každou chvíli se otáčel a kontroloval svůj náskok, který byl však luxusní.

"Jsem docela spokojený, ale měl jsem trochu jinou představu. Na trati bylo poměrně dost zatáček a také kočičích hlav. Navíc na konci mi už docházely síly, měl jsem strach, že někdo zaútočí, ale dopadlo to dobře,“ řekl vítěz.

Ani v závodu žen nezazářila favoritka Lydia Cheromeiová z Keni, držitelka rekordu trati. Do poloviny se sice držela v čelní skupině tří závodnic, ale pak odpadla. V tu chvíli získala rozhodující náskok Rotichová, která ho postupně navýšila na bezmála dvě minuty.


Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud