27. května 2013 • 13:05

Helcelet po Götzisu: Bylo příjemné, že mi Šebrle poradil

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spokojený je desetibojař Adam Sebastian Helcelet po desetiboji v rakouském Götzisu. Navzdory studenému a deštivému počasí se potřetí v kariéře dostal nad hranici 8000 bodů a osobní rekord si posunul na 8075 bodů. V závodě mu radami pomohl i bývalý světový rekordman Roman Šebrle. „Bavili jsme se, na výšce mi radil. Bylo příjemné, že tu byl, spadla z něj ta závodnická rivalita. Užíval jsem si to,“ říkal Helcelet.



Jedenadvacetiletý borec překonal v Götzisu B limit atletického svazu v hodnotě 8000 bodů pro start na světovém šampionátu v Moskvě. Úplnou jistotu by získal, pokud by dal dohromady 8200 bodů, což je A limit. O nominaci ho teoreticky může připravit ještě Šebrle, kterého však v současnosti trápí zranění paty a není jisté, jestli se dá dohromady do dalšího desetiboje v Kladně.

„Šéba asi nepůjde závodit. Moje účast na Kladně se bude odvíjet od nohy,“ řekl Helcelet, kterého v Götzisu trápila bolest ve stehenním svalu. „Stovku jsem nemohl jít naplno. Po čtyřiceti metrech jsem to musel vypustit a na dálku jsem se ani nemohl rozcvičit. Modlil jsem se, abych vůbec dokončil. Zranění je na blbém místě. Když jsem chtěl udělat běžecký krok, začalo mě to tahat pod zadkem.“

Helceleta potěšilo čtvrté místo, o místo na stupních vítězů přišel v závěrečné patnáctistovce na úkor Američana Gunnara Nixona.

„Nesnáším prohry, nikdy není jedno, jak skončím, ale patnáctistovka není moje silná disciplína,“ povzdechl si Helcelet.

Mladý reprezentant absolvoval první desetiboj pod vedením trenéra Rudolfa Černého, k němuž přešel po loňském odchodu od šéftrenéra Tomáše Dvořáka.

„Byl to takový slepený desetiboj. Ničím neoslnil, kromě oštěpu, ale nic nezkazil,“ hodnotil Černý. „Adam je úžasně vnímavý. Je správně sebevědomý, strašně ctižádostivý a je to závodník. Má velký potenciál a ještě ho tahala noha. Musíme řešit stovku. Chtělo by to jí běžet za 10,70, a ne za jedenáct jako tady. Ale jsme spokojení.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud