Květoslav Šimek
10. června 2013 • 12:42

Na Zlatou tretru přijede i Powell, vyšperkuje bitvu štafet proti Boltovi

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Další hvězdné jméno získali organizátoři 52. ročníku Zlaté tretry Ostrava (26. a 27. června). Ve štafetě na 4x100 metrů se představí bývalý světový rekordman Asafa Powell z Jamajky. Krajan a přítel Usaina Bolta poběží v Ostravě za Karibský výběr, ve finiši by měl svést bitvu právě s Boltovým týmem Racers Track Club.



„Vždy se rád vracím do Ostravy, pokaždé se mi tam dařilo a nemůžu zapomenout na skvělé publikum,“ nechal se slyšet Powell, který právě na Zlaté tretře 2005 zaběhl nejrychlejší stovku v dešti (9,85 s).

„Už tehdy jsem běžel na úrovni světového rekordu, ale počasí nespolupracovalo. Věřím, že letos navážu na své výkony z dosavadních vystoupení.“

Asafa Powell je sprinter s největším počtem zaběhnutých stovek pod deset vteřin v historii. Aktuálně je na neuvěřitelném čísle 80! Za Karibský výběr s ním v Ostravě poběží například Kim Collins ze Stavého Kryštofa, mistr světa z roku 2003, a stříbrný z MS 2007 Derrick Atkins z Baham.


„Předpokládáme, že Powell poběží ve štafetě poslední úsek, takže by se měl v přímém souboji ve finiši utkat s Usainem Boltem,“ plánuje manažer mítinku Alfonz Juck.

„Původně jsme sice chystali start Yohana Blakea, ale ten má problémy se zraněním, takže jsme místo něj narychlo domluvili Powella. Nebylo to nic jednoduchého, ale jsme rádi, že se to podařilo.“

Kromě Karibského výběru a Boltova týmu Racers Track Club, kde poběží například Mike Frater, pořadatelé plánují start štafet USA, Velké Británie, Polska, Jižní Ameriky a Česka.


Mezi „vycházející“ hvězdy mítinku organizátoři řadí dorosteneckého i juniorského mistra světa v běhu na tři kilometry překážek - Consesluse Kipruta z Keni.

„Doteď je moje sezona jako sen,“ říkal Kipruto, který vyhrál závody v Šanghaji i Eugene a drží nejrychlejší čas sezony (8:01.16). „Vyhrávám, porážím všechny esa a navíc v rychlých časech.“ V Ostravě rozhodně může útočit na rekord mítinku, který od roku 2011 drží Paul Koech (8:02.55).  

Po sedmi letech se do programu Zlaté tretry vrací i běh na tři kilometry překážek žen. I v této disciplíně bude hvězdou běžkyně z Keni – Milcah Chemosová, která loni zaběhla v Oslo africký rekord (9:07.14), má dva bronzy z MS a vyhrála Diamantovou ligu.

Lístky na 52. ročník Zlaté tretry jsou stále k dispozici. V předprodeji jich na novou tribunu zůstává zhruba 700, další pak pořadatelé ještě dají na pokladny těsně před mítinkem.

Zajímavosti


OLYMPIJŠTÍ VÍTĚZOVÉ NA 52. ZLATÉ TRETŘE
Usain BOLT (100 m, 200 m)
Kirani JAMES (400 m)
Renaud LAVILLENIE (tyč)
Robert HARTING (disk)
Krisztián PARS (kladivo)
Keshorn WALCOTT (oštěp)
Tiruneš DIBABAOVÁ (10 000 m)
Valerie ADAMSOVÁ (koule)
Tatjana LYSENKOVÁ (kladivo)

AKTUÁLNÍ LÍDŘI SVĚTOVÝCH TABULEK NA 52. ZLATÉ TRETŘE
Kirani James (400 m), Silas Kiplagat (míle, poběží 800 m),
Conseslus Kipruto (3000 m překážek),
Mutaz Baršim (výška),
Renaud Lavillenie (tyč),
Piotr Malachowski (disk),
Dilšod Nazarov (kladivo),
Tiruneš Dibabaová (5000 m, poběží 10 000 m),
Valerie Adamsová (koule),
Betty Heidlerová (kladivo)

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud