2. září 2013 • 14:25

Šebrle a Změlík pomáhají. Lék pro tlusté děti: 39 milionů kliků

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrozivý graf růstu dětské obezity v Česku pomáhá zvrátit projekt Odznak všestrannosti olympijských vítězů. Nápad desetibojařů Roberta Změlíka a Romana Šebrleho před víkendovým republikovým finále čtvrtého ročníku sčítá úspěchy.



Ve světě, kde se děti nechtějí příliš hýbat a bytní u počítačů, už účastníci projektu Odznak všestrannosti olympijských vítězů zvládli 39 milionů kliků, 87 milionů leh-sedů, 250 milionů skoků přes švihadlo a dohromady uběhli 410 000 kilometrů, což je jako desetkrát kolem zeměkoule.

„Dovedl bych si ta čísla představit desetkrát větší. Graf obezity na základních školách ukrutně stoupá. Za našich časů to bylo šest procent, teď už to šestnáct,“ říká však Robert Změlík, olympijský šampion 1992 v desetiboji. „Už není tolik žáků, kteří by hovořili o tom, že je pro ně nejoblíbenějším předmětem tělocvik.“

Projekt, který se snaží navázat na dávný Odznak zdatnosti ještě z dob socialismu, však pomáhá situaci změnit. Zatím se do něj zapojilo skoro 200 000 dětí z 1 155 škol. V pátek a v sobotu bude vrcholem letošního ročníku republikové finále v Praze na Strahově, kterého se zúčastní víc než 600 dětí z Česka a šest zahraničních týmů ze Slovenska, Maďarska a Polska.

V rámci exhibice se do závodů v deseti sportovních disciplínách zapojí i několik slavných sportovců.

„Mám formu o něco menší než Robert,“ usmívá se diplomaticky bývalý desetibojař Roman Šebrle, olympijský šampion a mistr světa. „Jsem rád, že dětí přibývá, baví je závodit a překonávat se. Těším se, že uvidím nové talenty. Fakt se na ty závody těším.“

Mistryně světa v trojskoku Šárka Kašpárková projektu pomáhá na Moravě.

„Reakce učitelů jsou nadšené a baví to i děti,“ líčí Kašpárková.

Olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda věří, že projekt pomůže k tomu, aby byl sport a tělocvik brán na školách víc vážně.

„Co jsem zažil, na všech úrovních vzdělávání se k nám, sportovcům, chovali, jako k těm, co mají místo mozku svaly. Myslím, že je to chyba. Mně se líbí antický ideál harmonie těla a ducha,“ říká Svoboda.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud