Jiří Punčochář
15. února 2014 • 18:12

616! Bubkův rekord překonal po 21 letech létající Francouz

TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Jeden z nejstarších atletických světových rekordů padl. Francouzský tyčkař Renaud Lavillenie překonal na halovém mítinku v Doněcku laťku ve výšce 616 cm, čímž vymazal z tabulek výkon Sergeje Bubky (615 cm) ze stejné akce z roku 1993. Aplaudoval mu dosavadní držitel osobně, v Doněcku byl přítomen.



Mítink Tyčkařské legendy ukrajinský velikán Sergej Bubka v roce 1990 v Doněcku založil a 21. února 1993 na něm naposledy posunul svůj světový rekord na 615 centimetrů. Bez týdne jedenadvacet roků čekal na jeho překonání.

V sobotu dopoledne vyslovil přání: pokud má rekord padnout, ať je to právě zde. Olympijský vítěz Renaud Lavillenie mu to splnil. V závodě sice málem vypadl na výšce 601 cm, kterou zdolal až na třetí pokus, pak ale všechno šlo hladce. Světový rekord skočil úžasně lehce, o laťku si ani neškrtl. Po dopadu vstal a slavil s vytřeštěnýma očima a rozpřaženýma rukama.

„Kompletně neuvěřitelné. Potrvá to nějaký čas, než se vrátím zpátky na zem,“ radoval se v rozhovoru pro televizní stanici BFM TV. „Tohle byl mýtický rekord. Věděl jsem, že mám na to ho zlomit, ale že to bude tak brzo, to je něco jiného,“ dodal 27letý atlet, který se ve volnu věnuje i desetiboji.

Bubka mu z hlediště aplaudoval. Také on působil ohromeným dojmem, stejně jako Lavillenie. Následně ale svému nástupci srdečně přál.

„Píše se znovu historie a já jsem velice rád, že to Renaud dokázal v mém městě,“ řekl Bubka. Šestinásobný mistr světa momentálně působí jako viceprezident mezinárodní federace IAAF. „Mým úkolem je pomáhat atletům k výkonnosti. Atletika je mým životem. Jsem šťastný i za celou atletiku,“ dodal slavný Ukrajinec.

Prozradil, že s Lavilleniem se vpředvečer mítinku sešel a o světovém rekordu spolu hovořili.

V atletických kruzích se už delší dobu tvrdilo, že pokud někdo má reálnou šanci Bubku přeskočit, bude to právě Lavillenie, českým divákům dobře známý ze Zlaté tretry. Několikrát pokořil šest metrů, vyhrál olympiádu, od roku 2009 nasbíral na halových i venkovních atletických šampionátech devět medailí.

Letos v halách se jeho výkonnost ještě zlepšila. Výšku 616 cm atakoval už v Rouenu, pak v polské Bygdošči skočil 608 cm.

„V Rouenu jsem 604 cm skočil lehce, neudělal jsem žádnou technickou chybu. Bylo to skoro snadné. Jeden z nejlepších skoků mého života,“ vzpomíná Francouz.

Po závodě šel na hotel, ale nemohl usnout. V hlavě si stále přehrával svoje skoky, svoje možnosti. Až někdy nad ránem mu došlo: rekord je blízko!

„Když jsem si uvědomil, na jaké úrovni jsem, už jsem si věřil,“ vyznal se Lavillenie. Následně v Polsku svoje maximum o čtyři centimetry posunul a v Doněcku už dílo dokonal. Jednou se pokusil dokonce o 621 cm, pak skončil.

„Mojí prioritou nyní je skákat stabilně šest metrů,“ uvedl.

Dalšími letitými atletickými rekordy v hale jsou už jen výkon Carla Lewise ve skoku do dálky (879 cm, 1984) a vrh koulí (22,66 m) v podání Randyho Barnese z roku 1989.

Předchozí Bubkovy rekordy
V hale 615 cm (1994)
Venku 614 cm (1993)

Lavillenieho maxima v desetiboji
100 m  11,04 vt.
400 m  53,84 vt.
1500 m            5:14,19 min.
110 m překážek          14,51 vt.
Skok vysoký   187 cm
Skok o tyči     602 cm
Skok daleký    737 cm
Vrh koulí        9,30 m
Hod diskem    30,02 m
Hod oštěpem  38,86 m
Desetiboj celkem        6676

Články odjinud


Články odjinud