Martin Hašek
10. dubna 2014 • 15:55

Svoboda vyčekal zázrak. Málem přišel o nohu, teď se vrací k atletice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rád říkával, že v něm nad překážkami bouchají atomovky. Jenomže pak se kariéra atleta Petra Svobody proměnila ve Fukušimu. Finalista mistrovství světa a halový mistr Evropy poslední tři roky nezávodil kvůli vleklému zranění achilovky. Málem přišel o nohu a na podzim už vznikla fáma, že končí s kariérou. Ale ne. Svoboda je zase zdravý a příští měsíc se chce vrátit na dráhu.



Tři roky prožil jako lazar, nakonec ale Petr Svoboda snad oslaví vzkříšení své atletické kariéry. „Spousta lidí mi říká, že přijde zázrak, tak doufám, že se dostaví,“ líčil loni na podzim ve značné beznaději. Vypadá to ale, že zázraky se dějí.

Takhle lékaři noze ulevili. Do měkkých tkání vložili drény.Foto Petr Svoboda

„Je to asi šestý týden, co trénuju v kuse. S ani jednou achilovkou nemám problémy, což je pro mě velice důležité,“ hlásí Svoboda ze soustředění své tréninkové skupiny na La Santě. „Ve čtvrtek se po třech týdnech na Kanárech vracíme domů, za dva týdny sem jedeme znovu a to už bych se chtěl v tretrách připravovat na překážky.“

Je možné, že je to konec neuvěřitelného martyria, které si Svoboda prožil v posledních třech letech. V březnu 2011 byl přitom na vrcholu jako čerstvý halový mistr Evropy s vyhlídkou olympijské sezony. Na olympiádu do Londýna ale nejel kvůli zranění pravé achilovky.

Hrozila mu amputace

 

Vloni se mu do ní dostal zánět, noha mu hrozivě otekla a s otravou krve se do nemocnice dostal na poslední chvíli. Hrozila mu amputace, reálně mu šlo o život. Na podzim už se objevila zpráva, že s atletickou kariérou nepočítá. Svoboda spekulace rozmetal, ale musel ještě obhájit své další angažmá v Centru sportu ministerstva vnitra.

„Kdybych nevěřil, že na to mám, tak bych ukončil kariéru. Ale já v to věřím a díky bohu, že mě Centrum sportu podrželo, děkuju mu,“ říká Svoboda. „Nechtělo se mi končit. Byly chvíle, kdy mě strašná spousta lidí, i z mého blízkého okruhu lidí, odepsala. To hodně zabolelo. Zároveň je to pro mě nejvyšší motivací.“

Pomohl německý expert


Svoboda začal trénovat už koncem minulého roku, ale z přetížení ho začala bolet pro změnu achilovka na levé noze. Paradoxně mu pomohl německý expert Hans-Wilhelm Müller-Wohlfart, po jehož léčbě před rokem málem přišel o nohu.

„Vyléčil mi tu operovanou nohu, kvůli níž málem došlo k amputaci. Potom jsem k němu jel s druhou nohou, kterou jsem přetížil,“ vysvětluje Svoboda. „Do obalu achilovky mi vstříkl tekutiny a odtrhával obal achilovky od šlachy. Pomohl mi. Od poslední léčby, kdy řekl: můžeš trénovat, jsem nepřestal. Snad mi pomohl napořád.“

Svoboda začal zlehka, na soustředění na Kanárských ostrovech se snaží co nejvíc běhat po trávě a zatím se soustřeďuje na objemovou a silovou přípravu.

Zase na dráze


„Po třech letech problémů může konečně bez bolestí běhat a tak je vděčný za každý běžecký úsek. Pomalu se dostává do své výkonnosti v období před zraněním,“ pochvaluje si trenér Luděk Svoboda. Sám závodník už pomalu plánuje první závod, kterým by mohl být start za Olymp v druhém kole první ligy družstev 1. června v Třebíči.

„Chci vyběhnout v takové formě, kdy dokážu, že na to mám, abych spoustu lidí posadil na zadek. Chci předvést výkon hodný Petra Svobody,“ líčí překážkář. „Mám strach říct čas, hodně dlouho jsem nezávodil. Ale moje sebedůvěra je veliká.“

Jeho prvním cílem bude zaběhnout výkon 13,78 sekundy, což je svazový limit pro start na srpnovém mistrovství Evropy v Curychu. Svobodův národní rekord z roku 2010 je však lepší o víc než půl sekundy. A ani jeho letošní cíle nezůstávají při zemi. „Chci do finále mistrovství Evropy,“ hlásí Svoboda sebevědomě.

„Mně nic jiného nezbývá. Musím si na sebe ušít takový bič. Abych to zlomil, i když to ze začátku nepůjde. Chci si jasně stanovit cíl. Věřím, že jsem si za ty tři roky odpočinul. Já furt cítím, že to ve mně je. Měl jsem určité sny, které jsem si nesplnil.“

Jak šel čas se Svobodovou nohou...
Jak šel čas se Svobodovou nohou...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud