Květoslav Šimek
13. června 2014 • 15:15

Powellova lekce ostravštiny. Fajne? Nemůžu, jsem pod tlakem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový rekord drží Mike Powell ve skoku do dálky, ale tentokrát perlil ve výškách. Na 73 metrů vysoké věži ostravské radnice bavil ambasador Zlaté tretry Ostrava (17. června) děti ze základní školy Ostrčilovy, které si pro něj připravily komentovanou procházku městem zakončenou právě na Nové radnici. Pro regionální televizi se pak Powell marně snažil vyslovit větu: „Ostrava je fajne město.“ Po několika krkolomných pokusech to vzdal. „Já nemůžu, to je moc velký tlak!“ smál se na děti kolem.



Padesátník Mike Powell přijel do Ostravy coby jeden z čestných hostů a ambasadorů Zlaté tretry Ostrava. Po Carlu Lewisovi a Bobu Beamonovi je tak trojice historicky nejlepších skokanů do dálky, kteří světový mítink v Ostravě navštívili, kompletní.

„Nejlepší na světě byl ale Carl Lewis,“ reagoval Powell okamžitě. „Já jsem sice skočil nejdál, ale nejlepší v historii je Carl. To musím uznat, i když nerad. Jsem číslo dvě, protože Carl byl na špici řadu let. Teď už jsme kamarádi, ale na závodech jsem jej nenáviděl. Byl tak velký! A každý se jej bál,“ líčil s úsměvem.

Mike Powell je čestným hostem Zlaté tretry
Video se připravuje ...

Dvojnásobný mistr světa (1991 a 1993) a dvakrát stříbrný olympionik (1988 a 1992) se do historie světové atletiky navždy zapsal právě elektrizujícím soubojem s Carlem Lewisem ve finále mistrovství světa v Tokiu v roce 1991. Lewis tehdy skočil 891 centimetry, jako první překonal 23 let starý skok do nového tisíciletí Boba Beamona (890 cm z olympiády v Mexiku 1968).

Kvůli nepovolené podpoře větru ovšem nemohl být Lewisovi rekord oficiálně uznán. A navíc jej pak ve větrné loterii trumfnul Powell. Dolétl na neuvěřitelných 895 centimetrů! Což je stále platný světový rekord. „Jak často na tenhle závod vzpomínám? Jen když se mě někdo zeptá. Což je často. Každý den,“ smál se Powell.

Od dětí z Ostrčilovy školy také na památku kromě vlastnoručně kreslených průvodců městem dostal i žlutou stuhu dlouhou přesně 895 centimetrů s podpisy školáků. „Šílená délka,“ hleslo jedno z dětí, když se společně snažili stuhu natáhnout. „Je to vůbec možné skočit?“ Powel se jen zubil. „A to jsem si v nejlepších letech věřil i na 920 centimetrů!“

V současnosti má skromnější plány. Rád by překonal veteránský rekord ve skoku do dálky nad 50 let. „Kolik to je – 684? To skočím hned tedy venku,“ smál se Američan. „Dám osm metrů! Ale musela by mi to měřit moje máma.“

Organizátoři Zlaté tretry věřili, že by se Powell v Ostravě mohl o veteránský rekord pokusit. Zhubnul 24 kilogramů, dostal se do kondice. Jenže jej nedávno trápila nemoc. „Dva týdny jsem byl v nemocnici – příště.“

HVĚZDY ZLATÉ TRETRY OSTRAVA 2014

Justin Gatlin (100m)

Barbora Špotáková (oštěp)

Renaud Lavillenie (tyč)

LaShawn Merritt (400 m)

Ashton Eaton (400 m překážek)

Ivan Uchov (výška)

Mohamed Aman (1000 m)

Allyson Felixová (200 m)

Vítězslav Veselý (oštěp)

VIDEO: Podívejte se na světový rekord Mika Powella

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud