2. července 2014 • 13:59

Boltova rivala Gaye čeká první závod po dopingovém trestu

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velký comeback se chystá pro čtvrteční mítink Diamantové ligy v Lausanne. Americký sprinter Tyson Gay se v běhu na 100 metrů představí poprvé poté, co mu vypršel roční trest za doping. Mezi jeho hlavní soupeře budou paradoxně patřit další dva borci s dopingovou minulostí – Justin Gatlin a Mike Rodgers.



Tyson Gay se vloni stal jedním z dalších sprinterských hrdinů, kteří byli hrdiny nové a čistší éry, než byli přistiženi při dopingu. Gay vinu nepopřel, tvrdil, že naletěl člověku, kterému důvěřoval. A spolupráci s antidopingovými úřady mu vynesla zmírněná trestu za užití anabolických steroidů na rok, navíc se zpětnou platností.

A jelikož se proti rozhodnutí americké antidopingové agentury neodvolala mezinárodní federace IAAF ani světová antidopingová agentura WADA, Gay může opět závodit. Stane se tak ve čtvrtek večer na závodě Diamantové ligy v Lausanne.

„Lausanne byl vždycky jedním z mých nejoblíbenějších mítinků. Jsem nadšený, že bude v roce 2014 mým úvodním startem,“ uvedl Gay. „Běžel jsem tu rychlé časy. Několik měsíců jsem trénoval a budu připraven.“

Gay vstupuje do hry o nejrychlejšího muže v situaci, kdy disciplíně stále chybí zraněný Jamajčan Usain Bolt. Nejrychlejší regulérní čas roku běžel před deseti dny Richard Thompson z Trinidadu a Tobaga časem 9,82 sekundy. O čtyři setiny zpět je ostravský výkon Američana Justina Gatlina 9,86.

Na dvoustovce se letos poprvé představí Jamajčan Yohan Blake a hodně se čeká od souboje čtyř výškařů s osobními rekordy minimálně na úrovni 240 centimetrů – Ukrajince Bohdana Bondarenka, Katařana Mutaze Essy Baršima, Rusa Ivana Uchova a Kanaďana Dereka Drouina. Další závod Diamantové ligy čeká v Lausanne také oštěpařku Barboru Špotákovou, která se utká například s Němkou Lindou Stahlovou nebo Jihoafričankou Sunette Viljoenovou.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud