8. listopadu 2014 • 22:35

Špotáková je posedmé Atletem roku, vyrovnala rekord ankety

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mistryně Evropy v hodu oštěpem Barbora Špotáková byla dnes posedmé v kariéře vyhlášena Atletem roku. V anketě Českého atletického svazu vyhrála podle očekávání se ziskem 1307 bodů. Druhý skončil další oštěpař a její kolega z tréninkové skupiny Vítězslav Veselý, který dostal 1063 hlasů. Třetí místo obsadil halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák (943). Objevem roku je vícebojař Jiří Sýkora, nejlepším juniorem chodkyně Anežka Drahotová a Trenérem roku byl zvolen oštěpařský kouč Jan Železný.



Špotáková se na piedestal nejlepší české atletky vrátila po roce, loni nezávodila kvůli mateřské dovolené a minulou anketu ovládla mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová. Třiatřicetiletá oštěpařka se dnes dotáhla se sedmi triumfy na někdejší koulařku Helenu Fibingerovou a oštěpaře Železného, rekordmany ankety, vyhlašované od roku 1962.

"To je krásný, že jsem dotáhla trenéra Železného. Ale já nemám ráda tahle srovnávání, protože je jiná doba, jiné pohlaví, je to velký rozdíl," uvedl Špotáková na slavnostním vyhlášení v pražském hotelu Ambassador Zlatá Husa na Václavském náměstí. Loni si na mateřské dovolené si prý rozhodně takový návrat nepředstavovala. "Loni drtivě vyhrála Zuzka (Hejnová), Maslák měl šíleně našlápnuto, tak jsem si říkala, že to budu mít těžké. A zase jsem z toho vybruslila nejlíp," uvedla ke svému vítězství v hlasování 132 trenérů, funkcionářů a novinářů.

Dvojnásobná olympijská vítězka před letošní sezonou ve sbírce neměla pouze titul z kontinentálního šampionátu, který v létě v Curychu získala. V anketě Špotáková navázala na svou sérii šesti triumfů z let 2007-2012.

"Je to důkaz, že se mi ta sezona povedla, zvládla jsem to s Jankem (synem). Vždy jsem říkala, že rodina má velký podíl, ale opravdu to pro mě letos bylo důležité. Bez mamky a bez Lukáše (přítel) bych byla úplně mimo," uvedla světová rekordmanka. "Každý, kdo má malé dítě, tak ví, že to na maximum nejde. Ta jejich podpora byla strašně důležitá, takže to zlato patří i jim hlavně," dodala Špotáková.

Loňská vítězka ankety Hejnová byla letos zraněná, takže mezi nejlepšími chybí.

Slavnostní večer uváděli Monika Absolonová a Aleš Háma. O zábavu se postaral i překážkář Petr Svoboda, který zazpíval speciálně otextovanou písničkou Tomáše Kluse Pánubohudooken, v níž parafrázoval své tříleté zdravotní problémy a návrat na atletickou dráhu. Dočkal se velkých ovací. Zpívali také Ewa Farna, Petr Bende, Ondřej Brzobohatý či Karel Gott.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud