20. ledna 2015 • 16:20

Ruský skandál. Tři olympijští vítězové dostali tresty za doping

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
SESTŘIH: Toronto - Boston 2:4. Bruins znovu vedou, Pastrňák asistoval
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři ruští olympijští vítězové v chodeckých disciplínách dostali tresty za doping. Sergej Kirďapkin a Olga Kaniskinová nesmějí závodit tři roky a dva měsíce, Valerij Borčin dostal za druhé provinění distanc na osm let.



Kirďapkin získal olympijské zlato v závodu na 50 kilometrů v roce 2012 v Londýně, Borčin a Kaniskinová triumfovali o čtyři roky dříve v Pekingu na dvacetikilometrové trati. Mezinárodní atletická federace IAAF a ruská antidopingová agentura RUSADA je kvůli nesrovnalostem v biologických pasech vyšetřovaly už od konce roku 2012.

Z téhož důvodu byli potrestáni také mistr světa z roku 2011 Sergej Bakulin a Vladimir Kanajkin, který tehdy na šampionátu v Tegu získal stříbrnou medaili. Kanajkin už měl za sebou jeden dopingový trest a za opakované provinění dostal doživotní zákaz, Bakulin nesmí závodit tři roky a dva měsíce.

Trest mu běží od konce roku 2012, stejně jako Kaniskinové a Kirďapkinovi, jenž tak teoreticky může obhajovat v Riu de Janeiro olympijské zlato. Borčin byl potrestán zpětně od října 2012.

Tresty konečné výsledky neovlivní

Podle agentury AP by vynesené tresty neměly ovlivnit výsledky olympijských závodů, změnit by se však mělo pořadí v čele chodeckých soutěží na MS 2009 a 2011.

Bakulinovo jméno se v minulých dnech objevilo v médiích v souvislosti s podezřením, že se v době zastavení činnosti zúčastnil v Rusku závodu.

Podobnému problému čelí také olympijská vítězka z Londýna Jelena Lašmanovová a juniorská mistryně světa z roku 2012 Jekatěrina Medveděvová.

V posledním desetiletí získali ruští chodci na OH a MS sedmnáct zlatých medailí. Šestnáct jich přitom vybojovali sportovci, kteří byli potrestáni nebo jsou vyšetřováni kvůli dopingu, připomněla AP.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud