Martin Hašek
26. května 2015 • 04:10

Nejen Bolt a Špotáková. ČTRNÁCT důvodů, proč sledovat Zlatou tretru

Vstoupit do diskuse
0
  • Zlatá tretra je plná hvězdZlatá tretra je plná hvězdFOTO: Koláž iSport.cz

    Bude to velká show, jejímž králem bude legendární jamajský sprinter Usain Bolt na své oblíbené dvoustovce. Nově zrekonstruovaný vítkovický stadion ale uvidí i spoustu dalších atletů s výjimečnými příběhy. V úterním vydání deníku Sport najdete speciální přílohu ke Zlaté tretře.

  • USAIN BOLT (Jamajka, 200 metrů)

    Bolt se objeví v Ostravě posedmé. Bolt se objeví v Ostravě posedmé.Foto ČTK/AP

    Po dvacetihodinovém letu byla největší hvězda světové atletiky trochu unavená, ale jinak by měla být ve formě. Bolt se v Ostravě představí už posedmé, tentokrát na své oblíbené dvoustovce a mohl by zaútočit na rekord mítinku 19,83 sekundy, který sám drží výkonem z roku 2008.

  • BOHDAN BONDARENKO (Ukrajina, výška)

    Ukrajinský výškař Bohdan Bondarenko Ukrajinský výškař Bohdan BondarenkoFoto Profimedia.cz

    Jeden z nejžádanějších atletů současnosti se v Ostravě před čtyřmi lety stal mistrem Evropy do 23 let. Na Zlaté tretře je potřetí za sebou, vloni zlepšil rekord mítinku na 233 centimetrů. Svět dostávají hlavně jeho souboje s Katařanem Mutazem Essou Baršímem.

  • ASAFA POWELL (Jamajka, 100 metrů)

    Ostrava přivítala jednu z největších hvězd Zlaté tretry: Asafu Powella
    Video se připravuje ...

    Před deseti lety běžel v Ostravě superrychlý čas 9,85 sekundy, o němž se v atletických kruzích mluvilo jako o světovém rekordu v dešti. Letos vyhlížel slunce s rozpustilými brýlemi. Za sebou má letošní parádní čas 9,84. Doufá, že na rozdíl od svého startu na Zlaté tretře z roku 2013 nebude muset kvůli chybě startéra běžet dvakrát.

  • DAVID RUDISHA (Keňa, 600 metrů)

    Keňský běžec David Rudisha v Ostravě na tiskové konferenci atletického mítinku Zlatá tretra. Keňský běžec David Rudisha v Ostravě na tiskové konferenci atletického mítinku Zlatá tretra.Foto ČTK

    Do Ostravy se vrací po pěti letech, v nichž se stal legendou díky olympijskému zlatu v Londýně, kde úchvatným sólovým během překonal světový rekord Wilsona Kipketera na půlce. Tentokrát poběží na netradiční trati na 600 metrů. Pokusí se zaútočit na nejlepší čas historie 1:12,81 minuty, který od roku 1986 drží Američan Johnny Gray.

  • ASBEL KIPROP (Keňa, 1000 metrů)

    Keňský běžec Asbel Kiprop Keňský běžec Asbel KipropFoto ČTK

    Olympijský vítěz z Pekingu a dvojnásobný mistr světa na 1500 metrů se v Ostravě poprvé v kariéře předvede na trati 1000 metrů, která ho už dlouho lákala. Kiprop bude mít k dispozici osobního vodiče, který mu má pomoct k co nejrychlejšímu tempu. V závodě se utká i s halovým mistrem Evropy na 1500 metrů Jakubem Holušou.

  • CHRISTIAN TAYLOR (USA, trojskok)

    Trojskokan Christian Taylor z USA Trojskokan Christian Taylor z USAFoto ČTK

    Syn barbadoských rodičů má s Ostravou dobré zkušenosti. V roce 2007 zde na dorosteneckém mistrovství světa vyhrál zlato v trojskoku a bronz v dálce. Rychle se prosadil i mezi dospělými, v roce 2011 se stal mistrem světa a v roce 2012 vyhrál olympiádu v Londýně. Nedávno v Dauhá skočil 18,04 metru, jen 25 centimetrů za světovým rekordem Jonathana Edwardse.

  • CHRISTINA OBERGFÖLLOVÁ (Německo, oštěp)

    Christina Obergföllová Christina ObergföllováFoto Barbora Reichová (Sport)

    Zatímco Barbora Špotáková před dvěma lety házela už 113 dní po porodu, úřadující světová šampionka si mateřskou pauzu protáhla na dlouhých 623 dní, než se před pár dny představila na Diamantové lize v Šanghaji. Na Zlaté tretře už Špotákovou v roce 2008 porazila.

  • MARIA ABAKUMOVOVÁ (Rusko, oštěp)

    Maria Abakumovová Maria AbakumovováFoto Barbora Reichová (Sport)

    Mistryně světa z roku 2011 porodila dvojčata Kiru a Milanu svému manželovi, oštěpaři Dmitriji Tarabinovi, přímo v den loňské Zlaté tretry. V Ostravě už Špotákovou dvakrát porazila, naposledy byla před třemi lety ale úspěšnější Špotáková.

  • TERO PITKÄMÄKI (Finsko, oštěp)

    Finský oštěpař Tero Pitkämäki Finský oštěpař Tero PitkämäkiFoto ČTK

    Světový šampion z roku 2007 se už desetiletí drží v úzké světové špičce. V minulosti spolupracoval s trenérem Janem Železným a letos je ve formě. Pitkämäki vyhrál úvodní mítink Diamantové ligy v Dauhá v nejlepším světovém výkonu 88,62 metru.

  • ČESKÉ HITY - START ŠPOTÁKOVÉ

    Bára Špotáková předvádí fantastické výkony Bára Špotáková předvádí fantastické výkonyFoto Reuters

    V Ostravě se představí po třech letech a má to být velká jízda. Na rozdíl od minulosti Špotáková právě na Zlaté tretře startuje sezonu a ráda by se fanouškům předvedla v plné formě. Bude to pro ni první test po loňském ochodu od trenéra Jana Železného.

  • ČESKÉ HITY - ŽELEZNÉHO CHLAPCI

    Český oštěpař Vítězslav Veselý Český oštěpař Vítězslav VeselýFoto ČTK

    Oštěpaři trénovaní Janem Železným zatím letos září. Vítězslavu Veselému se loni v Ostravě povedl jeden z nejlepších závodů kariéry. Ve formě jsou i Petr Frydrych s Jakubem Vadlejchem. A také nováček Jaroslav Jílek už si hodil osobní rekord.

  • ČESKÉ HITY - NETRADIČNÍ MASLÁK

    Pavel Maslák se raduje po doběhu do cíle finále čtyřstovky na domácím halovém evropském šampionátu Pavel Maslák se raduje po doběhu do cíle finále čtyřstovky na domácím halovém evropském šampionátuFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Pro dvojnásobného halového mistra Evropy bude Zlatá tretra testem před první ostrou čtvrtkou v sobotu v Eugene. Proto v Ostravě poběží netradiční třístovku. Zatím nejrychleji ji běžel loni v hale v Gentu za 32,15 sekundy, což je nejlepší výkon historie v hale v podání Evropana. Venku je nejlepším evropským časem 31,56 Brita Douga Walkera.

  • ČESKÉ HITY - HEJNOVÁ VERSUS ROSOLOVÁ

    Hejnová s Rosolovou si zazávodí na Zlaté tretře Hejnová s Rosolovou si zazávodí na Zlaté tretřeFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Souboj dvou elitních českých čtvrtkařek má vždycky grády. Rosolová zatím aktuální mistryni světa Hejnovou ve vzájemném závodě porazila jen jednou. Letos se obě zdají v podobné formě. Boj o vítězství jim stíží Britka Eilidh Childová, loňská mistryně Evropy.

  • ČESKÉ HITY - ŠAMPION HOLUŠA

    Jakub Holuša pózuje se svou zlatou medailí po triumfu na domácím HME v Praze Jakub Holuša pózuje se svou zlatou medailí po triumfu na domácím HME v PrazeFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Zlatý hrdina z patnáctistovky na halovém evropském šampionátu v Praze se ukáže v závodě na 1000 metrů. Bude v něm atakovat český rekord Lukáše Vydry z roku 1998, který má hodnotu 2:16,56 minuty. Holuša svou formu prokázal výtečným výkonem na Diamantové lize v Šanghaji.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud