4. listopadu 2015 • 08:54

Pistoriův právník se kriticky podřekl: Odvolání prohraju

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jihoafrický paralympionik Oscar Pistorius je sice už několik týdnů v domácím vězení, zatím ale nemá zcela vyhráno. Odvolací soud v Jihoafrické republice začal zkoumat, zda by jeho předloňské zabití přítelkyně Reevy Steenkampové nemělo být překvalifikováno na vraždu. A Pistoriův právník se podřekl, že odvolání prohraje.



Podle webu The Australian mikrofony zachytily, jak Barry Roux, Pistoriův právník, říká v afrikánštině státnímu žalobci Gerriemu Nelovi: „To odvolání prohraju.“

Pokud by se tak opravdu stalo, pro Oscara Pistoria by to byl velký problém. Jihoafrický beznohý běžec, který jako první paralympionik startoval i na olympijských hrách, byl vloni odsouzen k pětiletému vězení za nezaviněné zabití své přítelkyně Reevy Steempampové. Podle jihoafrických zákonů však byl v už letos v říjnu propuštěn do domácího vězení, kde si v luxusním domě svého strýce má odsloužit zbytek trestu.

Barry RouxFoto Reuters

Odvolání ale může všechno změnit. Pistorius zabil Steenkampovou při incidentu ve svém bytě v Pretorii, když na ni uprostřed noci přes dveře koupelny vypálil čtyři rány. Pistorius to vysvětloval tím, že se cítil ohrožen, protože se domníval, že do domu vniknul vetřelec. Soudkyně Thokozile Masipaová uznala argumenty obhajoby.

Žaloba chce ale čin překvalifikovat na vraždu s tím, že šlo o tzv. dolus eventualis, nepřímý úmysl. Jde o to, že když Pistorius pálil na dveře koupelny, musel si být vědom, že jeho střely musí člověka v místnůstce ohrozit na životě, ať už šlo o kohokoli.

Pokud by čin byl překvalifikován na vraždu, Pistoriovi by hrozil minimální trest patnácti let odnětí svobody a musel by se tak vrátit do vězení.

Žaloba vyčítá soudkyni Masipaové, že nezvážila všechna fakta. „Na základě objektivních faktů se soud nemůže vyhnout rozsudku vraždy,“ tvrdí žalobce Nel.

Odvolání posuzuje pětice právníků a jeden z nich, Lorimer Leach, už vyjádřil podobný názor. „Není tam kde se schovat. Když vypálíte čtyři rány na dveře, musíte s jistotou předpokládat, že někoho zabijete,“ uvedl Leach

Obhájce Roux však soudkyni Masipaovou hájí: „Není fér říkat, že soud ignoroval důkazy. Vzal všechno v úvahu.“

Podle matky oběti, June Steenkampové, je roční vězení, kterým si Pistorius prošel, nedostatečným trestem. „Musí se postavit pravdě,“ uvedla Steenkampová.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud