10. srpna 2016 • 00:22

Medaile z OH po čtyřech letech! Veselého soupeř v Londýně dopoval

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oštěpař Vítězslav Veselý by měl dodatečně získat bronzovou medaili z olympijských her v Londýně, kde v roce 2012 skončil čtvrtý. Původně druhý Ukrajinec Oleksandr Pjatnycja byl diskvalifikován za doping.



Mezinárodní olympijský výbor dnes oznámil, že zpětné testování vzorků z her v Pekingu a Londýně odhalilo u Pjatnycji anabolický steroid turinabol. Disciplinární komise MOV jednatřicetiletému oštěpaři nařídila vrátit stříbrnou medaili, která by měla připadnout původně bronzovému Finovi Anttimu Ruuskanenovi.

Olympijská soutěž oštěpařů v Londýně měla překvapivého vítěz v Keshornu Walcottovi z Trinidadu a nečekané bylo i druhé místo Pjatnycji, jenž hodil pouze o sedm centimetrů méně.

"Je to tak trochu splněný sen, i když trochu jiným způsobem, než by si člověk představoval," řekl v Riu ČTK Veselý.

MOV oznámil diskvalifikaci celkem čtyř sportovců z předchozích dvou OH. Vedle ukrajinského oštěpaře odhalila zpětná analýza dopingovou látku v těle vzpěraček Nurcan Taylanové z Turecka a Hripsime Churšudjanové z Arménie při olympiádě v Pekingu 2008 a běloruského kladiváře Pavla Kryvického na hrách v Londýně.

V těchto případech se nejedná o medailisty. Taylanová soutěž do 48 kg nedokončila, Churšudjanová skončila jedenáctá - jejich vzorky byly pozitivní na stanozolol. Obě ale získaly cenné kovy na jiných hrách. Taylanová triumfovala v Aténách 2004, Churšudjanová byla třetí v Londýně. Kryvickij, který užil turinabol, vypadl na londýnské olympiádě v kvalifikaci.

MOV znovu kontroluje vzorky i kvůli státem organizovanému dopingu v Rusku. Dvě vlny opakovaných testů z Pekingu a Londýna přinesly celkem 98 pozitivních vzorků.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud