25. ledna 2017 • 15:29

Bolt přišel o zlato ze štafety v Pekingu! Na olympiádě dopoval jeho parťák

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajská štafeta v běhu na 4x100 metrů musí kvůli dopingu Nesty Cartera vrátit zlato z olympijských her 2008 v Pekingu. Carterův slavný krajan Usain Bolt tak přišel o jeden ze svých devíti olympijských triumfů. O diskvalifikaci vítězných Jamajčanů dnes informoval Mezinárodní olympijský výbor.



Cartera loni v červnu usvědčilo z užití zakázané látky zpětné testování uložených vzorků z pekingských her. Ten jeho byl pozitivní na stimulant metylhexanamin. Dalšími členy vítězného jamajského týmu, který ve finále časem 37,10 sekundy překonal světový rekord, byli Michael Frater a Asafa Powell.

"Je to kruté, protože člověk roky tvrdě dře, aby nastřádal zlaté medaile a stal se šampionem. Ale v životě se stávají různé věci, a pokud se to všechno potvrdí a budu muset vrátit zlatou medaili, nebude to pro mě problém," řekl Bolt , když se loni o Carterově dopingovém podezření dozvěděl.

Jamajská štafeta z olympiády v Pekingu přišla o zlato kvůli dopingu Nesty Cartera (vpravo)
Jamajská štafeta z olympiády v Pekingu přišla o zlato kvůli dopingu Nesty Cartera (vpravo)

Po změně výsledků, k němuž MOV vyzval mezinárodní atletickou federaci IAAF, by se na první místo měla posunout čtveřice z Trinidadu a Tobaga. Druhé by skončilo Japonsko a bronz nově získá štafeta Brazílie.

MOV dnes z pekingské olympiády diskvalifikoval i ruskou dálkařku a trojskokanku Taťjanu Lebeděvovou, která tehdy v obou disciplínách vybojovala stříbrnou medaili. V jejím odevzdaném vzorku byl zjištěn zakázaný turinabol.

V trojskoku se přitom pořadí na medailových pozicích z podobných důvodů už jednou změnilo. Po loňské diskvalifikaci původní držitelky bronzu Řekyně Chrysopiyí Devetzíové se na třetí místo posunula Olga Rypakovová z Kazachstánu. Prověření vzorku Devetzíové z mistrovství světa v Ósace totiž odhalilo užití steroidů a IAAF Řekyni zpětně vyřadila od srpna 2007 na dva roky ze všech soutěží.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud