22. března 2017 • 11:41

Trest za ruský doping: Tři atletky byly zpětně diskvalifikovány z olympiády

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na základě nového testování odebraných vzorků byly zpětně diskvalifikovány z olympijských her v Londýně 2012 ruské kladivářky Marija Bespalovová, Gulfija Chanafejevová a trojskokanka Viktoria Valjukevičová. Oznámila to bez dalších podrobností národní atletická federace. Ani jedna z trojice atletek nezískala na hrách před pěti lety medaili.



Z diskvalifikace Bespalovové a Chanafejevové tak vyplývá, že všechny tři ruské kladivářky startovaly v Londýně s dopingovými látkami v těle. Původní vítězka Taťjana Lysenková dostala nařízeno vrátit zlato loni v říjnu.

Valjukevičová byla v soutěži trojskokanek v Londýně osmá.

Bývalá světová rekordmanka Chanafejevová byla přistižena při podvádění už potřetí v kariéře. Distanc dostala v letech 2002 za pozitivní test a 2008 za poskytnutí vzorku moči někoho jiného při dopingové kontrole. Bespalovová si v současnosti odpykává čtyřletý trest za pozitivní nález na steroidy v roce 2015.

Od minulého roku, kdy Mezinárodní olympijský výbor začal s opakovaným testováním vzorků z OH 2008 a 2012, bylo pozitivně testováno více než 30 ruských sportovců. Dalších sedm bylo diskvalifikováno za jiné dopingové prohřešky.

Rusko v důsledku toho přišlo o 26 olympijských medailí, většina z nich pocházela z atletiky. V mnoha případech byl nalezenou zakázanou látkou turinabol, o němž bývalý ředitel moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov přiznal, že ho sportovcům dodával v takzvaném "steroidovém koktejlu".

Ruští atleti nesmějí od listopadu 2015 kvůli státem organizovanému dopingovému programu startovat v mezinárodních soutěžích a je pravděpodobné, že po loňských olympijských hrách přijdou také o účast na letošním mistrovství světa v Londýně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud