18. června 2018 • 14:59

Semenyaové hrozí distanc, ale odmítá léčbu: Není to fér, jsem žena

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Půlkařská hvězda Caster Semenyaová se bude u sportovní arbitráže CAS bránit proti novému pravidlu světové atletické federace IAAF, které ji nutí ke snížení zvýšené hladiny testosteronu. Pokud by se hormonální léčbě nepodrobila, nesměla by od listopadu závodit na tratích od 400 metrů po míli. Dvojnásobná olympijská šampionka a úřadující mistryně světa na 800 metrů Semenyaová s tím nesouhlasí.



Její právníci dnes oznámili, že dnes toto pravidlo napadnou u CAS v Lausanne. "Paní Semenyaová má stejně jako všechny atletky právo závodit tak, jak se narodila, bez nutnosti měnit své tělo jakýmikoliv léčebnými prostředky," uvedli v prohlášení zástupci advokátní kanceláře Norton Rose Fulbright.

Sedmadvacetiletá Semenyaová vzbuzuje svou muskulaturou velké kontroverze a v minulosti musela podstoupit vyšetření, které mělo potvrdit její pohlaví. Podle IAAF spadá do kategorie žen s diagnózou odlišného sexuálního vývoje (DSD), které mají výrazně vyšší hladinu testosteronu než běžná ženská populace.

Vedení světové atletiky se pokusilo omezit závodění atletek s vysokým množstvím testosteronu už v roce 2011. Semenyaová tehdy medikamenty na jeho snížení užívala a na její výkonnost to mělo negativní vliv. CAS ale pravidlo v roce 2015 po stížnosti indické sprinterky Dutí Čandové zrušila s vysvětlením, že zvýhodnění těchto atletek nebylo vědecky prokázáno. Pozdější studie zpracované vědci ve spolupráci s IAAF ale přinesly důkazy.

Nové pravidlo se netýká jen Semenyaové, ale ta je nejznámější atletkou, která by musela hormonální léčbu podstoupit. Na její obranu vystoupila jihoafrická média a politici, kteří označili postup IAAF za "hon na čarodějnice".

Samotná Semenyaová cítí křivdu. "Není fér, že mi říkají, že se musím změnit. Není fér, že lidé zpochybňují, kdo jsem. Jsem Mokgadi Caster Semenyaová. Jsem žena a jsem rychlá," uvedla v prohlášení svých právníků.

Na dubnových Hrách Commonwealthu vedle osmistovky získala zlato i na patnáctistovce. Na kratší distanci vyhrála mítinky Diamantové ligy v Eugene i v Oslu a časem 1:55,92 je v čele letošních půlkařských tabulek.

Kontroverzní atletka Caster Semenyaová si vzala dlouholetou partnerku Violet.
Kontroverzní atletka Caster Semenyaová si vzala dlouholetou partnerku Violet.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud