13. března 2020 • 09:14

Svět přišel o legendu. Zemřela olympijská vítězka Zátopková (†97)

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve věku 97 let zemřela legendární atletka Dana Zátopková, olympijská vítězka v hodu oštěpem z Helsinek 1952. Vdova po slavném běžci Emilu Zátopkovi zesnula dnes brzy ráno v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, informoval Český olympijský výbor.



„Byl jsem za ní naposledy v sobotu, kdy to ještě bylo možné. Dlouze jsme si povídali, psychicky byla úplně v pohodě, do poslední chvíle jí to pálilo, ale tělo jí přestalo sloužit,“ uvedl v tiskové zprávě předseda Českého klubu olympioniků Oldřich Svojanovský.

I po devadesátce se Zátopková angažovala v olympijském hnutí. „Na Danu nikdy nezapomeneme. Byla to osobnost, která nám bude velmi chybět. Velice chytrá, zábavná a vtipná žena, kamarádka. Všechno v životě věnovala sportu a Emilovi. Nedá se slovy ani vyjádřit, jak nám bude scházet,“ vzpomínal Svojanovský. „Paní Dana byla nejen vynikající sportovkyně, ale hlavně skvělý člověk. Byla vzorem pro generace olympioniků. Její odchod nás všechny velmi zarmoutil,“ doplnil předseda ČOV Jiří Kejval.

Dana Zátopková na archivním snímku z 1. července 1952 blahopřeje svému manželovi Emilu Zátopkovi k vítězství v maratonském běhu na stejných olympijských hrách v Helsinkách
Dana Zátopková na archivním snímku z 1. července 1952 blahopřeje svému manželovi Emilu Zátopkovi k vítězství v maratonském běhu na stejných olympijských hrách v Helsinkách

Olympijská šampionka ráda sledovala i počínání svých oštěpařských nástupců. Pravidelně ji navštěvovala světová rekordmanka Barbora Špotáková , která za ní zavítala i před loňským mistrovstvím světa v Dauhá. „Setkání s ní je pro každého příjemné. Neskutečná energie. To je zajímavé, jak si se sedmadevadesátiletou ženskou můžete připadat, že to v tu chvíli v té místnosti žije, je v ní plno energie. Je to skvělé. Proto asi za ní chodí tolik návštěv,“ pochvalovala si tehdy dvojnásobná olympijská vítězka.

Zátopková vedle zlaté medaile z Helsinek získala i olympijské stříbro o osm let později v Římě. Mnohonásobná česká šampionka se dvakrát stala i mistryní Evropy (1954 a 1958) a v roce 1958 vytvořila v 35 letech výkonem 55,73 metru světový rekord.

U sportu zůstala Zátopková i po konci kariéry v roce 1962. Pracovala jako trenérka, v letech 1960-1972 byla členkou ženské komise Mezinárodní atletické federace. V roce 1998 obdržela Olympijský řád, o 15 let později převzala Medaili Za zásluhy.

Manžela Emila přežila o téměř dvacet let. Oba se narodili 19. září 1922 a ve stejný den se také stali v Helsinkách olympijskými vítězi.

Zemřela Dana Zátopková. Jak se stala legendou českého sportu?
Video se připravuje ...

Zátopek ožije na filmovém plátně. Legendu ztvární Václav Neužil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud