1. září 2020 • 15:47

Velký běžecký restart: elitní běžci na Letné, navíc světová premiéra

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkolepá akce nahradí letos zrušené populární závody seriálu Run Czech. V sobotu se v Letenských sadech představí pětatřicet elitních běžců v půlmaratonu. Bude to běžecký restart v roce koronavirové pandemie. A hvězdy vůbec poprvé poběží v nově navržených botách.



Pandemie pozastavila celý svět, ale organizátoři RunCzech závodů se i v této situaci rozhodli najít způsob, jak uspořádat alespoň jednu velkolepou akci, než skončí pravidelná závodní sezóna. V sobotu 5. září, kdy se měl konat závod na 5 a 10 kilometrů pro běžce z celého světa, RunCzech uspořádá půlmaraton, na který pozval 35 nejrychlejších běžců světa.

„Pandemie zbavila tyto skvělé atlety šance závodit po celém světě. My jsme zase přišli o možnost vídat jejich skvělé výkony, na které jsme zvyklí. Chtěli jsme najít cestu, jak udělat něco velkolepého pro všechny,” říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru.

Atleti se utkají na oválu v Letenských sadech utkají na půlmaratonské vzdálenosti 21,0975 kilometru, urazí tak asi šestnáct a půl kola.

Na startovní listině budou například Keňan Stephen Kipro, který je časem 58:43 minuty šestým nejrychlejším půlmaratoncem historie, také jeho krajan Kibiwott Kandie už se dostal pod hranici 59 minut. Další Keňan Bernard Kimeli vyhrál v letech 2018 a 2019 pražský půlmaraton. V ženském startovní poli září jméno bývalé světové rekordmanky Peres Jepchirchirové nebo Joan Chelimové Mellyové, vítězky pražského půlmaratonu z roku 2018.

Muži a ženy odstartují zvlášť ve dvou závodech. Ten mužský začne v 6:20 a ženský v 8:00. Oba výkony můžete sledovat na ČT Sport i kdekoli na světě.

Tento závod bude také velkým dnem pro adidas, dlouholetého partnera RunCzech. Značka představí botu adizero adios Pro, která byla vytvořena ve spolupráci s elitními běžci a ještě nikdy se v ní žádný závod neběžel.

„Teď bychom se normálně blížili ke konci sezóny, místo toho ale doufáme, že tohle bude začátek a i ostatní organizátoři závodů po celém světě začnou přemýšlet, co kreativního mohou pro sport udělat,“ uvedl Capalbo.

Kromě elitního závodu na Letné se první zářijový víkend uskuteční také Grand Finále Česko běží dál v pražské Stromovce, závod otevřený všem bez rozdílu věku a výkonu.

Mapka oválu na Letné
Mapka oválu na Letné

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud