3. května 2022 • 12:59

Všechno pro tým. Paralympijský cyklista Ježek poběží půlku maratonu

Autor: huj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitánem tmavě modrého týmu Birell na Battle of the Teams v rámci Volkswagen Maratonu Praha bude Jiří Ježek. Několikanásobný paralympijský vítěz a šestinásobný mistr světa přijde členy svého týmu v neděli 8. května podpořit přímo na místo, a dokonce s nimi poběží půlku závodu a bude je motivovat na trati. Cyklista už minulý rok zastupoval vítězný Team Birell, letos by chtěl vítězství obhájit.



Nový koncept běhání maratonu v týmu se v Česku objevil už minulý rok. „Myšlenka Battle of the Teams vznikla v podstatě z toho důvodu, že nebylo možné v tu dobu kvůli pandemii uskutečnit maraton pro veřejnost. Organizátoři tedy alespoň uspořádali závod pro elitní běžce a aby to pro diváky okořenili, rozdělili běžce do čtyř týmů,“ přibližuje cyklista. Ten se do pozice kapitána týmu Birell dostal z toho důvodu, že spolupracuje s touto značkou a také proto, že každý tým podporuje jednu charitu a tou jeho je Cesta za snem. „To je organizace, která pomáhá handicapovaným lidem plnit si své sny. Většinou tedy ty sportovní,“ říká s tím, že je mu toto téma velmi blízké.

Maraton byl vždy vnímaný jako individuální výzva pro každého. Myšlenka maratonu jako týmového sportu je podle Jiřího Ježka výborná. „Chtěl bych nabídnout běžcům být součástí nějakého týmu, protože emoce týmového ducha je další dimenze toho sportu, proč ten sport dělat. Je to úplně něco jiného zažít úspěch společně a protrápit se tou tratí společně,“ přiznává cyklista.

Každý tým nabídne svým běžcům několik benefitů. „Chci pro naše běžce celý den připravit co nejpříjemnější. Pokud se přihlásí do našeho týmu, týden před závodem bychom se pomocí online platformy všichni potkali a popřáli si dobrý závod. My pro ně máme ještě spoustu dalších benefitů. Přihlášením můžou soutěžit o různé balíčky,“ vysvětluje Ježek. Mezi výhodami je také Birell na měsíc pro každého 10. člena, online běžecký workshop s kapitánem, a především hlasitá podpora týmu Birell přímo na trati.

Na trati tým povzbudí i jeho kapitán, který si půlku závodu sám zaběhne. „Nechci nijak závodit, ale spíš běžet ten maraton kvůli tomu, abych na trati podporoval naše běžce. Druhou půlku budu připravený v cíli, abych poděkoval každému členovi našeho týmu za to, že doběhl,“ komentuje cyklista. Druhou půlku závodu bude mít na starost Heřman Volf, šéf organizace Cesta za snem. „On by doběhl těch zbylých 20 kilometrů, ale jelikož je na vozíku, bude to absolvovat na nějakém speciálním vozíku. Chceme tak ukázat, že maraton si může užít opravdu každý,“ doplňuje.

Několikanásobný paralympijský cyklista objevil kouzlo běhání teprve před několika lety. Na kole sice jezdí skoro každý den, ale od roku 2017, kdy ukončil svou profi kariéru, střídá kolo s běháním. „To mi ukázalo jinou dimenzi sportu. Je sice intenzivnější, ale když má člověk v pracovním týdnu méně času, tak je lepší si na hodinku jít zaběhat než hledat čas pro vyjížďku na kole,“ říká Ježek.

Tento rok se nejvíce těší na atmosféru v cíli a čekání na výsledek. „Všichni kapitáni jsou sportovci, takže už loni tam probíhalo takové zdravé špičkování, když jsme všichni čekali, jak náš tým dopadne. Atmosféra očekávání mě nejvíce bavila, protože sčítání bodů je složité, takže se pořadí pořád přelévalo,“ doplňuje s tím, že se bude snažit do týmu dostat ty nejlepší elitní běžce, aby si i amatérští běžci mohli během závodu říct, že můžou vyhrát.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud