Martin Hašek
13. ledna 2023 • 16:36

Výškařského šampiona nepustili v Praze do haly. Kde nastal problém?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to horké jméno světové atletiky. Korejský výškař Sanghyeok Woo vloni vyhrál halové mistrovství světa v Bělehradě a na venkovním MS v Eugene získal stříbro. Když si ale chtěl při svém současném pobytu v Česku zatrénovat ve Stromovce v hale Olympu, hvězdný status mu nepomohl a zůstal za dveřmi. Co za tím stojí?



Jedna z nových osobností globální atletiky má v Česku zázemí už od loňska, kdy přijel na zimní halovou sezonu a sérii několika závodů v Evropě.

„Loni přijel poprvé. Starali jsme se o něj dobře, nadstandardně. Nabídli jsme mu pomoc s tréninkem, s transportem. Poprosil nás, jestli se o něj po Evropě nemůžeme starat dál. Řekli jsme, že jo, je to pro nás čest,“ vysvětluje Tomáš Vojtek, ředitel mítinku Hvězdy v Nehvizdech. „Snažíme se o něj postarat. Je to zcela zdarma. Jen nám udělá autogramiádu pro děti. Zalíbilo se mu tady. A i když v létě přiletí na sérii závodů Diamantové ligy, bude sídlit tady.“

Woo se už v roce 2013 stal dorosteneckým mistrem světa, průlom v dospělé elitě se mu podařil v posledních dvou letech. Na olympiádě v Tokiu skončil ještě čtvrtý, před rokem však získal medaile na halovém i venkovním mistrovství světa. Svou cestu za slávou před rokem v zimě začal v Česku. V halové sezoně se tehdy představil v Nehvizdech a taky v Hustopečích, kde si parádním výkonem 236 centimetrů zlepšil osobní rekord.

Vloni mohl Woo využívat k tréninku halu Otakara Jandery ve Stromovce, která je v Praze jako jediná na špičkové úrovni. Tentokrát byl ale korejskému šampionovi vstup odepřen.

„Korejský závodník, byť jde o mistra světa, bohužel v této situaci vystupuje jako komerční subjekt a OLYMP CS MV nemůže v takovém případě své prostory pronajímat. Šlo by o hrubé porušení vnitřních předpisů,“ uvádí se v článku na stránkách Centra sportu Ministerstva vnitra OLYMP.

Od loňského léta je ředitelem centra Michal Volf, dosud známý mimo jiné jako fotbalový rozhodčí a na FAČR jako předseda disciplinární komise Řídící komise pro Čechy. Volf na ministerstvu vnitra působil na různých pozicích od roku 2016.

Sanghyeok Woo je úspěšný skokan do výšky, v Praze ovšem do haly nemohl
Sanghyeok Woo je úspěšný skokan do výšky, v Praze ovšem do haly nemohl

„Jako OLYMP CS MV jsme pana Vojtka odkázali na konkrétní osobu z Českého atletického svazu, která by mu měla být, ve věci zajištění tréninkových prostor pro korejského reprezentanta, nápomocna,“ uvedl Volf ve vyjádření na stránkách Olympu.

Získat konkrétnější sdělení od něj nebylo možné, protože je Volf v současné době na dovolené.

Woo se zatím připravuje na vstup do halové sezony, kterou zahájí 31. ledna při mítinku stříbrné kategorie halové tour Světové atletiky v Nehvizdech.

„Bude trénovat v tunelu v Nehvizdech. Na svazu nám pomohli, že bude moct občas do přetlakové haly na Strahově,“ vysvětlil reprezentační šéftrenér Pavel Sluka.

Ve srovnání s halou Olympu, jež je pro českou atletiku dlouhodobě základnou jak pro špičkové reprezentanty ze všech resortních středisek, tak i pro naděje mládežnických kategorií, jsou však podmínky na Strahově daleko horší. Jde o zastaralou přetlakovou halu, takže se atleti například musí smířit s méně než ideální kvalitou vzduchu. Pro korejského mistra světa je to však teď nejlepší řešení.

„Pan Vojtek se mi ozval, že tady korejský závodník bude skákat na jeho mítinku. Žádal mě, jestli můžu zařídit vstup do haly na Olympu. Řekl jsem mu, že takovou páku nemám, že pokud by byla potřeba tréninku v hale na Strahově, v momentu, kdy bude kapacita volná, ho na trénink můžeme pustit,“ uvedl Sluka.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud