6. března 2009 • 20:55

Je to trenéry, říká o úspěchu Svoboda

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Málem do Turína ani nejel, nakonec si překážkář Petr Svoboda odveze z halového mistrovství Evropy bronz. Dnešní závod prý mohl vyhrát, neboť finále se mu úplně nepovedlo. Po problémech se zraněním stehenního svalu a několikatýdenní přestávce v tréninku si však mohl říct, že je jeho první medaile z velké soutěže "zlatá".



Svoboda byl jedním z favoritů a čekalo se, že by mohl stát na stupních vítězů. I proto, že letos už dvakrát zaběhl český rekord 7,55 sekundy, včetně semifinále v Turíně. "Takže jsem měl vyhrát, ale dostal jsem na zadek jen od bývalého mistra světa a obhájce titulu. Takže to mi až zas tolik nevadí," řekl Svoboda s odkazem na Francouze Doucourého a Nizozemce Sedoka.

Předvedl prý svoje maximum. "Na ten trénink, který jsem před šampionátem absolvoval, to vyšlo super. Musím být spokojený," uvedl. Ve finále chyboval zhruba v polovině, kdy se dostal blízko překážky. "Moc si to nevybavuju, ale vím, že mě to tam hodně rozhodilo. Najednou jsem se propadl dozadu," popisoval.

Když proběhl cílem, netušil, že má medaili. Jen se podíval na trenéra Luďka Svobodu, který vztyčoval tři prsty. "Já jsem byl v tu chvíli hrozně zklamaný, protože se mi vybavilo to, jak jsem se tam zastavil a pak to rozbíhal. Říkal jsem si: "Ježišmarjá, třetí s takovýmhle faux pas," líčil své pocity. Po čestném kolečku mu ale došlo, že jde o úspěch.

Jen deset minut před ním si doběhla pro senzační stříbro Lucie Škrobáková a Svoboda přiznal, že ho to trochu rozhodilo. "Říkal jsem si, že by to byla sranda, kdybychom oba překážkáři měli medaili," řekl.

Povedlo se to podle něj i díky jejich trenérům. "Sprinteři moc medailí nevozí, ale teď jsou dvě. Je to hlavně trenéry," vyzdvihl Svobodu a Janu Jílkovou. "Kouč občas nutí k tréninku, když se vám nechce. Pak máte radost, že to udělal. Jako dnes," vysvětloval překážkář.

Před dvěma lety koketoval s vícebojem, startoval dokonce na HME v Madridu, ale tehdy se hned při úvodním sprintu na 60 metrů zranil. Dál už se hodlá věnovat jen překážkám. "Teď si hlavně užiju medaili," řekl. Velký cíl si zřejmě dá i pro letní MS v Berlíně. Právě jeho sebevědomí mu mnozí na začátku kariéry vyčítali, teď už si ale svou pozici Svoboda vybudoval. "Vím, že to jsou sice hvězdy, ale dají se porážet," řekl.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud