Martin Hašek
9. března 2009 • 13:25

Dopingový hříšník: zlato i opovržení

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je z něj Marie Magdalena světové atletiky. Britský sprinter Dwain Chambers se z usvědčeného dopingového podvodníka stal bojovníkem za čistý sport. Svět mu ale jeho hříchy lehce neodpouští.



Na halovém šampionátu v Turíně získal na šedesátce titul, a časem 6,42 sekundy dokonce zlepšil evropský rekord. Žije však v dluzích a jeho budoucnost je nejistá.

Dwain Chambers se ráno probudí jako čerstvý evropský šampion s vědomím, že právě dnes jde na trh jeho životopisná kniha. Jeho situace ale není ani zdaleka tak radostná, jak se může na první pohled zdát. Kniha se jmenuje „Závod proti mně“. Je to příběh, ve kterém si Chambers sám přivodil tvrdý pád.

Když Chambers v letech 2002 a 2003 užíval v nechvalně známé chemické laboratoři BALCO mix zakázaných látek v čele se steroidem THG, zlepšil se na sto metrů o jednu desetinu. Když se podvod provalil, stal se z něj vyvrhel. A nezměnil to ani jeho víkendový úspěch na halovém mistrovství Evropy v Turíně.

„Díky dopingu jsem se zlepšil o desetinu. Ale to bych dokázal i bez pomoci zakázaných látek,“ citoval Chamberse deník Scotland on Sunday. „Chtělo to jen trpělivost. A té se mi v mládí nedostávalo.“ Za hříšným rozhodnutím stála na začátku století

se americkým sprinterům v čele s bývalým světovým rekordmanem Timem Montgomerym, kteří v té době brali zakázané látky. „Pracoval jsem na technice, ale pak jsem zjistil, že ti kluci nejsou přede mnou kvůli technice. Řekl jsem si: Sakra, OK!“ líčí Chambers.

Doteď na své tehdejší rozhodnutí doplácí. V Turíně však zažil Chambers skvělý víkend. V sobotním semifi nále na 60 metrů zaběhl nejrychlejší světový čas za posledních osm let a výkonem 6,42 sekundy o tři setiny překonal evropský rekord Francouze Ronalda Pognona. Jen další tři setiny mu scházely ke světovému maximu Američana Maurice Greenea. Ve včerejším finále pak suverénně získal zlato.

Je to paradox. Takhle rychle Chambers neběžel ani během let, kdy mu medicinman Victor Conte ládoval do žil THG, ale také EPO, insulin, modafi nil a liotyronin.

„Běhám nejrychleji v životě, takže je zjevné, že co jsem dělal před čtyřmi pěti lety, nefungovalo,“ řekl Chambers.

Vloni u soudu Chambers marně bojoval proti pravidlu, že britští sportovci usvědčení z dopingu nesmějí na olympijských hrách. Valné shromáždění skupiny Euromeetings, která sdružuje jedenapadesát pořadatelů elitních atletických soutěží, vyhlásilo nulovou toleranci závodníkům, kteří byli potrestáni minimálně dvouletým zákazem startů za doping.

„Tohle omezení stále trvá,“ říká Alfons Juck, manažer ostravské Zlaté tretry a pražského Mítinku světových rekordmanů. „Není to příkaz. Kdyby někdo chtěl Chamberse angažovat, nemělo by to pro něj žádné důsledky. Ale zatím to všichni dodržují.“

Chambers je tak bez šance vydělat si na mítincích peníze a jeho situaci navíc komplikují dluhy z minulosti. Test, který ho usvědčil z dopingu, se sice datuje k 1. srpnu 2003, Chambers se ale později sám přiznal, že zakázané látky bral už od začátku roku 2002. Za toto období musí vrátit všechny prize money. Jeho závazky údajně v současnosti dosahují 700 000 dolarů (přes 15 milionů korun). Chambers nemá ani žádného sponzora a přípravu mu hradí přítelkyně.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud