20. května 2009 • 13:55

Šebrleho čekají tři špičkoví soupeři

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový rekordman Roman Šebrle, stříbrný olympijský medailista z Pekingu Andrej Kravčenko z Běloruska, vicemistr světa a obhájce loňského vítězství Maurice Smith z Jamajky a skvělý kazašský vícebojař Dmitrij Karpov.



Taková sestava se sejde na mezinárodním vícebojařském závodu TNT-FORTUNA Meeting 2009 v Kladně 23. a 24. června. V soutěži se nakonec nepředstaví olympijský vítěz z Barcelony Robert Změlík, který si chtěl ve čtyřiceti letech znovu desetiboj vyzkoušet.

Šebrle cítí dobrou formu, kterou otestuje v Götzisu o posledním květovém víkendu. "Je to tři týdny po Götzisu, v Kladně zcela jistě podám lepší výkon než v Rakousku," řekl na dnešní tiskové konferenci mistr světa z Ósaky.

Podle tréninkových ukazatelů by měl atakovat rekord mítinku z úvodního ročníku před dvěma lety, kdy nasbíral 8697 bodů. "Sice jsem pořád trochu unavený, ale myslím, že za měsíc už to bude dobré," uvedl Šebrle. "Ale když koukám na tu startovku, tak si kluky podchytím na grilovačce u nás doma na zahradě večer před tím," prohlásil s úsměvem.

Změlík chtěl v Kladně nastoupit do desetiboje po dvanácti letech. Se Šebrlem se vsadil, že získá maximálně o 1000 bodů méně. Na soustředění na Kanárských ostrovech si však natáhl lýtko. "A kvůli pracovní vytíženosti je tak zaneprázdněn, že se nestihl připravit," řekl Šebrle, jemuž Změlík dělá manažera. "Ale sázka nekončí, jen se posouvá," ujistil. Změlík se prý chce připravit se na zářijový mítink v Talence, kam pojede i Šebrle.

Andrej Kravčenko

Andrej Kravčenko Andrej KravčenkoFoto Jaroslav Legner (Sport)


Pořadatelé stále jednají o účasti olympijské vítězky v sedmiboji Natalie Dobrynské z Ukrajiny. "Visí to ale na penězích," řekl ředitel závodu a bývalý tyčkař Zdeněk Lubenský. Špičkovým atletům musí penězi vykompenzovat skutečnost, že mítink není v seriálu IAAF Challenge. "A poměrně dramaticky," uvedl Lubenský.

S IAAF o zařazení do seriálu jedná, ale zatím neúspěšně. "Zdálo se mi, že došlo trochu k posunu," pronesl Lubenský. Kladno nesmí jít proti mítinku v Ratingenu a mnoho volných termínů nezbývá. "Smysluplné stanovisko by mělo padnout na mistrovství světa v Berlíně," uvedl Lubenský. "Dlouhodobě chceme IAAF přesvědčit, že Kladno je špičková akce a že chceme v Challenge být," prohlásil. V takovém případě by atletům mohl platit menší startovné, protože by sami měli zájem v Kladně závodit.

Ohrožena je účast dalších českých reprezentantů, neboť víkend po kladenském závodu je vícebojařský Evropský pohár. "Věřím, že se domluvíme, že nebude o české závodníky ochuzen domácí mítink ani česká účast v první lize Evropského poháru," řekl desetibojařský trenér a patron kladenského závodu Tomáš Dvořák.

Pořadatelé myslí i na další ročník, v němž by se za rok mohl pokoušet o světový rekord Bryan Clay z USA, olympijský vítěz z Pekingu. Ten letos startovat nemůže kvůli kolizi s národním šampionátem, který je pro Američany zároveň kvalifikací na MS v Berlíně. "Příští rok chce překonat světový rekord a jsme mu připraveni vyjít vstříc. Uděláme všechno proto, aby k tomu došlo," slíbil Lubenský. Šebrleho světové maximum z Götzisu 2001 má hodnotu 9026 bodů.

Na startu bude minimálně 24 mužů a 16 žen, desetibojařskou soutěž doplní i klání juniorů a juniorek. Doplňkově bude zařazen do programu hod oštěpem pod patronací kouče a světového rekordmana Jana Železného. Rozpočet mítinku se pohybuje mezi pěti a šesti miliony korun, startovné z něho ukrojí až čtvrtinu.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud