10. července 2009 • 11:43

Fibingerová je živel, místo důchodu bude pracovat

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Raději než posedáváním s přáteli u skleničky oslaví bývalá slavná koulařka Helena Fibingerová své pondělní šedesáté narozeniny nějakou činností.



Je živel, potřebuje k životu pracovní vypětí a už teď ví, že důchod pro ni nebude existovat. Dokonce všem ve svém okolí přikázala, aby jí v pondělí negratulovali a nenosili květiny ani dary. "Budu ráda, když mi všichni kolem mě zachovají přízeň a lásku," řekla v rozhovoru pro ČTK stále ještě aktuální halová světová rekordmanka.

Už před deseti lety nechtěla večírek. Byla donucena, aby na MS v Seville uspořádala recepci. Už tehdy jí to ale bylo proti srsti a obdržené květiny ještě týž den rozdala. "Bylo to tam tehdy jako v krematoriu," vzpomínala dnes Fibingerová. Tehdy všem řekla, že nic podobného za deset let nebude. "Jenže všem teď okolo mě otrnulo a už se ptají, co bude v pondělí," řekla koulařka. Co jim odpovídá? "Pro mě normální pracovní den," prohlásila jasně. "Mám 300 kamarádů, taková megalomanská oslava není pro mě," řekla.

Před dvaceti lety ukončila skvostnou kariéru vyšperkovanou osmi tituly halové mistryně Evropy, bronzovou medailí z olympijských her v roce 1976, titulem mistryně světa i Evropy a několika světovými rekordy, z nichž ten halový 22,50 metru platí už od února roku 1977. "Jsem velmi šťastný člověk, že jsem dokázala zaklapnout knihu kariéry a začala dělat něco jiného," uvedla Fibingerová.

S manželem a bývalým koučem Jaroslavem Šmídem provozuje v Uherském Ostrohu pekárnu, pracuje jako marketingová manažerka Českého atletického svazu a je členkou Rady České televize, která bude v příštím týdnu volit jejího šéfa. "Všechno funguje, i když samozřejmě občas se musí nějaký problémy vyřešit," lebedila si Fibingerová, jejíž pekařská živnost je prý velmi úspěšná.

Spokojená je Fibingerová i se svou prací atletické manažerky. "V reklamě jsem si za těch dvacet let vyšlápla chodník a posunula marketing do říše snů, ani v krizi nemáme méně peněz," chlubila se. Už před deseti lety nakoukla do politiky, byla ministryní sportu ve stínové vládě žen Jany Volfové z roku 1998. "A Rada ČT, to je taky trochu politika," připomněla. "Snažím se na to ale koukat očima manažerky," dodala.

Má tři zaměstnání, ale všechno stíhá. Je o ní známo, že občas nevydrží s nervy a spustí spršku kritických slov na své okolí. "Neumím prohrávat, všechno prožívám," vysvětlovala. Sportem se ale dokáže uklidnit, vyčistit hlavu. Třikrát týdně brzy ráno vstane a jde běhat. Doma má saunu, žije prý střídmě. Jen díky stresu její zdraví trpí. "Ale je jasné, že já nikdy nepůjdu do důchodu, těší mě život plný práce," prohlásila.

Kouli by ale už do ruky nikdy nevzala. "Jsem poloviční, občas mě bolí i ruka, takže na takové věci nemyslím," řekla atletka, která po skončení kariéry zhubla o 40 kg. Její rekordy jen těžko v nejbližší době někdo překoná. Jak si to Fibingerová vysvětluje? "Podívejte se na ty chudinky, na nich se třese sádlo," řekla. "Tomu se musí člověk hodně věnovat, holky málo a špatně trénují, nejsou ochotny obětovat i změnu vizáže," dodala.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud