24. května 2010 • 23:19

Bolt je v Ostravě. Na třístovce chystá rekord

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jamajská atletická hvězda Usain Bolt dnes pozdě večer přiletěla do Ostravy, kde ve čtvrtek poběží na Zlaté tretře netradiční trať 300 metrů. Světový rekordman, trojnásobný olympijský vítěz a úřadující mistr světa se na severní Moravu přesunul přímo z mítinku Diamantové ligy v Šanghaji, kde bezpečně ovládl dvoustovku časem 19,76 sekundy.



Úmorná cesta napříč kontinenty jamajskému dlouhánovi nevzala dobrou náladu ani nic z pověstného šoumenství. Fotografům ještě na ranveji mošnovského letiště ochotně zapózoval do objektivů a při pohledu na shluk čekajících novinářů zahájil krátký brífink první otázkou. "Proč tak pozdě večer ještě nespíte?" smál se.

Bolt se na mítink do Ostravy vrací po roce. Loni tu prolétl stovku za 9,77, ale jeho čas znehodnotila podpora větru těsně nad povolenou hranici. Teď se představí na atypické trati 300 metrů, kterou dosud oficiálně ještě neběžel. "Třístovku ale běhávám jako součást tréninku na 400 metrů. Na tu vzdálenost jsem zvyklý, nebude to pro mě nic nového," uvedl Bolt.

S větší nejistotou vzhlíží k času. "Na tréninku mi naměřili 31 sekund. To byl ale jenom trénink, závod je něco jiného. Chtěl bych být rychlejší. Věřím v dobrý čas," řekl Bolt. Světové maximum americké legendy Michaela Johnsona z roku 2000 má hodnotu 30,85 sekundy.

Třiadvacetiletý Jamajčan bude v Ostravě startovat třetí rok po sobě a celkově už počtvrté. Od prvního startu na Zlaté tretře jeho sláva a popularita prudce vzrostla. "V roce 2004 to byl naprosto neznámý atlet, nebyli jsme tehdy schopni sehnat jeho fotku do bulletinu k mítinku. Ale těsně před příletem start zrušil kvůli zranění," uved manažer mítinku Alfons Juck.

Za šest let Bolt vyrostl v jednu z největších osobností světového sportu. Ze stohů nabídek na účast v mítincích po celém světě si vybírá. "Jeho servis a požadavky jsou poslední dva tři roky zhruba podobné a odpovídající tomu, že jde o sportovce na špičkové světové úrovni. Ale neměl žádné mimořádné nároky. Pokud by v průběhu pobytu v Ostravě přišel s nějakým přáním, operativně jsme schopni ho realizovat," řekl Juck.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud