20. srpna 2010 • 22:40

Špotáková: Železný? Potřebovala jsem nový impuls

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžká trofej pro vítězku Diamantové ligy je poslední, kterou oštěpařka Barbora Špotáková získala pod vedením Rudolfa Černého. Od příští sezony totiž světovou rekordmanku bude trénovat trojnásobný olympijský vítěz Jan Železný, do jehož skupiny nejlepší oštěpařka přechází.



Jedenáct žlutých růží symbolizovalo stejný počet let, které spolu prožili atletický trenér Rudolf Černý a jeho svěřenka Barbora Špotáková. „Moc děkuju Báře, že to se mnou vydržela. Dával jsem jí velké úkoly. Díky a přeju další úspěchy,“ řekl Černý, než se mu zlomil hlas.

Bára Špotáková je ve finále.Foto ČTK


Ačkoli se o konci jejich spolupráce už šuškalo a tento týden informace prosákla i z atletických kruhů, poprvé až včera slyšel trenér přímo od Špotákové, že jde ke světovému rekordmanovi Janu Železnému.

„Není to rozhodnutí ze dne na den, přemýšlela jsem o tom. Honza mi pomáhal s technikou. Není to fyzická příprava, která by mě táhla dopředu, ale potřebuju nové impulzy, co se týče techniky. A Honza je asi ten nejpovolanější, kdo je může dávat. Doba nazrála,“ říkala světová rekordmanka, od jejíhož olympijského vítězství v Pekingu dnes uplynou dva roky.


Špotáková začínala u vícebojařského kouče Černého s kombinací disciplín, ale po zranění se dala na popud Železného na oštěp. Dále však setrvávala u svého kouče. „Podařily se nám neskutečné věci. Pod Rudovým vedením jsem vystudovala i vysokou školu, byla jsem pánem svého času.“

Jenže teď atletka cítí, že místo volnosti a tvrdé dřiny potřebuje spíš technický dril, který ji posune dál. „Pozitiva, která jsem měla u Rudy, najednou trochu ztratila význam. Nepotřebuju už být sama ve skupině, naopak potřebuju skupinu, která táhne a která mi dá nový impulz,“ tvrdila.

Ví, že její tělo nemládne a že uspěje spíš s technickými finesami, kvůli kterým by chtěla získat i speciální posilovací stroj za více než milion korun, jenž mají německé závodnice. Touží po Železného radách, které už v minulých letech provázely její kariéru.

Barbora Špotáková s pohárem za vítězství v Diamantové lize.Foto Pavel Mazáč (Sport)


„Ruda je opravdu vícebojařský trenér, který mi v tuhle chvíli a na této úrovni k technice nemůže moc sdělit. Připadá mi, že mi to chybí. Technika u mě tenhle rok nebyla vůbec dobrá. Myslím, že na Rudovi je taky vidět, že tím rozhodnutím není nijak překvapený. Ve zkratu už jsem mu to řekla několikrát. Oba jsme to věděli,“ prohlásila.

Špotáková nebyla letos spokojena s přemírou tréninku, kterou považuje za důvod zranění achilovky a lokte. „Jednou na soustředění, když nemohla odhodit kvůli achilovce, řekla, že se mnou končí. Ale tak jsem to nebral,“ říkal Černý, který prý začal změnu tušit až v posledních dnech.

„Vždy jsem Báře říkal, že když jí Železný bude moct dát víc, může kdykoliv odejít. Tahle sezona byla hodně jiná než ostatní, závody se hrnuly, nebyla regenerace. A Honzově skupině se začalo dařit,“ dodal.


Černý teď neví, co jej na Dukle čeká. Do Železného skupiny totiž jde i talentovaný Jakub Vadlejch. „S Rudou jsem o tom nemluvil, ale závodníci přišli za mnou. Z nějakého důvodu se rozhodli zkusit něco nového. Ale já k tomu můžu říct jen, že Rudovy práce si vážím,“ uvedl Jan Železný.

Špotáková se jej ptala už v průběhu sezony, zda by byl ochotný nést tlak spojení dvou světových rekordmanů. „Všichni budou čekat, že hodím 75 metrů, ale může to být přesně obráceně. A hlavně Honza to ponese na triku,“ řekla oštěpařka.Nynější sezonu už kvůli zraněnému lokti asi odpíská, se Železným tak brzy začne probírat úpravy tréninku a soustředění.

Jan Železný s oficiálním míčem MS.Foto Pavel Mazáč (Sport)


Možná se podvolí i cestě do Afriky. „Nebudu už asi atletiku dělat dalších deset let, tak bych mohla dát i třítýdenní soustředění,“ přemítala. Věří, že zapadne do jeho skupiny. „Ale oni se dost věnují hrám jako volejbal, tenis. A já se zapřísáhla, že už hrát nebudu, protože neumím prohrávat. Tak se to asi budu muset naučit,“ plánovala.

Špotáková a Černý: Co spolu dokázali

Sedmiboj
4. místo na MSJ (2000)

Oštěp
Světový rekord 72,28 metru (2008)
1. na OH 2008
1. na MS (2007), 2. na MS (2009)
2. na ME (2006), 3. na ME (2010)
1. místo na univerziádě (2005)


 


Jan Železný


Světový rekordman (98,48 m – 1996)

Trojnásobný olympijský vítěz (1992, 1996 a 2000), druhý 1988

Trojnásobný mistr světa (1993, 1995 a 2001), třetí 1987 a 1999

Z ME má dva bronzy (1994 a 2006)

Atlet světa 2000

Kariéru ukončil v roce 2006, od té doby je trenérem


Špotáková na tiskové konferenci.
Špotáková na tiskové konferenci.


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud