22. srpna 2010 • 13:11

Semenya se vrací. Čeká ji krok do neznáma

Autor: Barbora Žehanová
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Rok a tři dny poté, co zde vyhrála osmistovku na atletickém mistrovství světa, bude jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová závodit znovu v Berlíně. Tady se jí otočil život, když vyšlo najevo, že musí projít testy pohlaví. Na výsledky čekala jedenáct měsíců, a tak se teprve teď znovu poprvé objeví na velkém závodě. Utká se také se soupeřkou, která ji považovala za muže.



Když z Berlína loni odjížděla jako čerstvá mistryně světa v běhu na 800 metrů, nechtěli ji prý na benzince pustit na dámskou toaletu, neboť musela projít testy pohlaví. Po roce se dnes jihoafrická atletka Caster Semenyaová vrací na dráhu Olympijského stadionu s oficiálním posvěcením, že může závodit mezi ženami.

„Jsem šťastná, že jsem zpátky. Dosáhla jsem tady na dobré časy. Těším se na stadion i diváky,“ říkala devatenáctiletá dívka s uhlazenými vlasy sčesanými dozadu, s drobnými náušnicemi a prstýnkem na tiskovce, kde se fotila s dalšími hvězdami mítinku. „Pro mou atletickou kariéru to nebyl dobrý rok, ale aspoň jsem mohla trávit čas s rodinou a přáteli. Možná mi to pomůže, abych běžela rychleji.“

Semenyaová a její starty
Lappeenranta (15. 7.) 2:04,22
Lapinlahti (18. 7.) 2:02,41
Berlín dnes v 15.25
Diamantová liga Brusel 27. srpna
Rovereto 31. srpna
Milán 9. září

Právě v Berlíně se jí loni život otočil na ruby. Už před mistrovstvím světa vzbuzovalo údiv její ohromné zlepšení a spíš mužské vzezření. V den finále běhu na 800 metrů vyšlo najevo, že mladá závodnice musí na žádost Mezinárodní atletické federace IAAF projít testy pohlaví.

Během 11 měsíců trvání případu prosákly detaily z trápení mistryně světa: že má vnitřní varlata, že prošla drastickými testy ještě před šampionátem doma v Jižní Africe, že chce závodit, ale nesmí... Na začátku července pak IAAF konečně rozhodla, že se Semenyaová smí vrátit. Mezi ženy. Tečka. Spekulace o tom, že atletka musela podstoupit hormonální léčbu, nikdo nepotvrdil.

„Případ je uzavřen. Chceme zapomenout. Netuším, proč vyšetřování trvalo tak dlouho,“ řekl atletčin agent Jukka Harkonen. „Všechno, co Caster v minulosti zvládla, bylo spláchnuto do záchodu. Vyhrát mistrovství světa a pak si projít takovými okamžiky? To nebylo nic hezkého pro ni ani její blízké. Jsme si jistí, že pokud bude trénovat, dostane se zpět k předchozím výkonům. Rozdíl v její přípravě loni a letos byl obrovský. Zbytek její kariéry snad bude klidnější.“

Sama atletka dotazy na lékařské detaily případu odráží směrem k IAAF, která nyní po počátečních pochybeních zachovává mlčenlivost. „Nechci mluvit o minulosti, ale raději o budoucnosti. Budu se připravovat na mistrovství světa příští rok a hlavně na londýnskou olympiádu,“ tvrdila běžkyně.

Prvním krokem vstříc velkým závodům bude však už její dnešní start v Berlíně, neboť zatím má za sebou po dlouhé pauze jen dva menší mítinky ve Finsku, kde zaběhla časy o zhruba sedm až devět vteřin pomalejší než loni na mistrovství světa. Ani není divu, když závodní přípravu absolvovala až během posledního měsíce. Čeká ji tedy krok do neznáma.

„Ve Finsku jsem dvakrát vyhrála, ale nemohu být plně spokojená se svými časy. A nevím, co tady čekat. Podle trenéra bych měla usilovat o výkon pod dvě minuty,“ uvedla Semenyaová.

Na startovce je vedle ní v Berlíně třeba Italka Elisa Cusma Piccioneová, která o Jihoafričance prohlásila: „Pro mě je to muž.“ Deset ze dvanácti závodnic pro Berlín letos běželo rychleji než světová šampionka, mezi nimi i česká půlkařka Lenka Masná. „Ale já se těším na dráhu,“ říká Semenyaová. „Musím běhat dobré závody, abych znovu navázala nit.“

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud