30. září 2010 • 22:22

Kouč Blažek: Austrálie se nikdo z týmu nebojí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Basketbalové mistrovství světa žen v České republice dospělo do klíčové fáze, v níž se začne od pátku v Karlových Varech bojovat o medaile, a ve hře o možný pronikavý úspěch dál zůstávají i české reprezentantky.



V pátečním čtvrtfinále ale projdou zatím nejtěžším testem na turnaji. K souboji je totiž v 18:30 totiž vyzve hvězdný soubor Austrálie, obhájce titulu z roku 2006 v čele s jednou nejlepších hráček světa Lauren Jacksonovou.

"Nesmíme přemýšlet tak, že hrajeme proti posledním mistryním světa. Družstvo připravujeme tak, že jdeme vyhrát, ale je nutné, aby tomu každý věřil," řekl novinářům trenér Lubor Blažek po dnešním večerním tréninku v Karlových Varech, kam se dnes reprezentační tým letecky přesunul z Brna.

Blažek společně s asistenty před duelem s Austrálií věnuje velký prostor i mentální přípravě. Národní tým si prý cení účasti mezi elitní osmičkou šampionátu, jeho sny sahají ještě výš.



"Doufám, že si hráčky uvědomí, o co už v pátek půjde. V týmu není nikdo, kdo by se Austrálie bál, i když respekt před takovým týmem mít musíme," uvedl Blažek.

Češky věří, že v karlovarské aréně s pomocí zaplněné haly můžou žhavému favoritovi zkomplikovat situaci a pokusit se o velkou senzaci. Tou by český postup bezpochyby byl.

Austrálie v ostravské osmifinálové skupině soupeřila o první místo se suverénním družstvem USA, prohra o osm bodů Australanky nasměrovala do čtvrtfinálové řeže s českým týmem.

Oslavy společně s diváky byly zasloužené.Foto ČTK


"Austrálie je o něco schůdnější soupeř než USA, ale pořád to je tým z té nejvyšší kategorie," uvedl Blažek.

Jeho tým skončil v brněnské osmifinálové skupině třetí s bilancí čtyř výher a dvou porážek. Teď prý s odhodláním hledí i ke čtvrtfinále, kam se probilo osm nejlepších týmů.

"Už to, že jsme se do něj dostali, je pro nás úspěch. Cokoliv dalšího bude velký bonus," uvedla pivotka Petra Kulichová, jedna z tahounek týmu při středeční výhře nad Brazílií.

Vítězství nad čtvrtým týmem z minulého MS je podle Kulichové pro družstvo před cestou do Karlových Varů velkou vzpruhou."Čtvrtfinále jsme si před šampionátem daly za cíl, který jsme splnily. Můžeme hrát už bez jakéhokoliv tlaku, ale nesmí se zase stát, abychom se postupem samotným uspokojily," přidala se další podkošová hráčka Ivana Večeřová.


"Na druhou stranu, pod tlakem teď bude Austrálie, to je velký favorit. My můžeme jen překvapit. A hlavně chceme mít čisté svědomí, že jsme pro úspěch udělaly všechno," řekla Večeřová.Češky se v posledních letech už několikrát přesvědčily o síle týmu, který je čeká v pátečním zápase.

Mementem pro reprezentantky zůstává hlavně čtvrtfinále olympijského turnaje v Pekingu, kde Australanky porazily český tým drtivě 79:46."Byl to klepec, vůbec se nám to nepovedlo," vzpomínala jedna z pamětnic zápasu Eva Vítečková, nejlepší střelkyně českého týmu na MS.

"Ale máme trochu jiný tým než na olympiádě, budeme se prát. Klíčové bude, jak si poradíme s jejich obranou, kterou mají fantastickou," upozornila Vítečková.Australanky procházely ostravskou částí MS suverénně až do středy, kdy padly v souboji s USA. Před turnajem sice prestižní bitvu v přípravě vyhrály, ale nyní narazily.

Hana Horáková se prodírá obranou BrazilekFoto ČTK


Hlavně v prvním poločase se Austrálii nedařilo, prohrávala až o 24 bodů a až v druhé půli se tým alespoň trochu našel.I tak byla ale trenérka Carrie Grafová po generálce na čtvrtfinále nespokojená. "První poločas? To bylo, jako by malé holky hrály basket proti ženám. Myslím, že jsem o přestávce docela klela. Až pak jsme se zvedly," prohlásila Grafová po duelu s USA.

Blažek od středečního večera, kdy se Češky s osmifinále rozloučily výhrou s Brazílií, žije jen zápasem s Austrálií, každou volnou chvilku prý věnuje analýze její hry. Podle Blažka Češky můžou pomýšlet na možný úspěch jen v případě, že si na své polovině zjednají respekt tvrdou a důraznou obranou.

"Je třeba, abychom to tak hráli od začátku, aby se soupeř také trochu pod naším košem bál. Recept může být v tom, jak jsme hráli v obraně proti Rusku nebo při druhé půli s Brazílií," nabádal Blažek.

Český smutek po prohře se ŠpanělskemFoto Barbora Reichová (Sport)


"Přechytračit Austrálie nepůjde, bude to o tvrdé práci, dřině, zodpovědnosti," uvedl Blažek.Souboj České republiky s Austrálií bude v pátek v pořadí třetím čtvrtfinálovým soubojem v programu MS. Vzájemné souboje o účast v semifinále nabídnou velmi žhavé bitvy.

Od 13:15 se například v postovětském derby popasují celky Běloruska a Ruska.Běloruský fyzioterapeut Dmitrij Sedov například slíbil hráčkám, že pokud přes velkého rivala přejdou, před semifinálovým zápasem si oblékne šaty, v nichž Bělorusky hrají, a společně s hráčkami v nich absolvuje i předzápasové rozcvičení.

Právě z tohoto duelu vzejde sobotní protivník českého týmu.Dramatickou bitvu slibuje i duel úřadujících evropských šampionek z Francie s třetím týmem loňského ME Španělskem (20:45). Největší favorit mistrovství světa tým USA vyzve Koreu (15:30), která na šampionátu už několikrát překvapila a z osmifinále postoupila na úkor favorizované Brazílie.

Oslavy společně s diváky byly zasloužené.
Oslavy společně s diváky byly zasloužené.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud