Jiří Punčochář
15. června 2011 • 05:00

Šampion Nowitzki: Čte Nietzscheho, hraje na kytaru

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Jeho střela z otočky je nezastavitelná, jeho schopnost nést na svých ramenou Dallas nebo německou reprezentaci téměř magická. Oč tišší je v soukromí, o to důrazněji jde na hřišti za svým.



Hraje na kytaru a saxofon, čte Nietzscheho a nikdo mu není blíž než osobní trenér Holger Geschwindner, jemuž jako teenager svěřil svoji kariéru. Takový je Dirk Nowitzki, první Evropan, který se v NBA stal MVP základní části i play off a jehož cesta se v neděli po třinácti letech v lize naplnila titulem.

Jiný by hrdě vystavoval hruď, mával tričkem nad hlavou a zatínal svaly, aby si jich celý svět všiml. Dirk Nowitzki místo toho zmizel v šatně, kde se rozplakal. Co v té chvíli potřeboval nejméně, bylo, aby někdo viděl jeho slzy. A že jich německý obr, jemuž kdekdo předhazoval nedostatek odolnosti, vyplavil pod tíhou dojetí z prvního titulu v NBA dost a dost.


„Slyšet moje jméno a slovo tvrdost v jedné větě, to se nestává často,“ uvědomuje si sám dobře. Bez ohledu na to, že pro jeho mocné dovednosti mu sedí přezdívka Dirkules.

Až letos se to změní. O titul hrál se zlomeným prstem, důležitý zápas vlastnoručně otočil s vysokou horečkou. Je teprve pátým hráčem historie NBA, který byl jediným členem All Star výběru v týmu, přesto dokázal vyhrát titul.

A to ho jeho otec kdysi od basketbalu zrazoval. Nowitzki uměl tenis a házenou, dodnes si slušně poradí s fotbalovým míčem. Vyrostl ve sportovní rodině, kde basketbal hrály máma a sestra.

Dallas slaví podruhé v historii postup do finále play off NBA
Dallas slaví podruhé v historii postup do finále play off NBA


„To chceš dělat takový holčičí sport taky? Proč?“ omdléval otec, důrazný házenkář, když mu syn novinku přinesl domů. Nowitzkému bylo v té době šestnáct, zrovna si ho všiml trenér a olympionik z roku 1972 Holger Geschwindner a jeho život byl právě na rozcestí.

„Jestli chceš být nejlepší v Německu, můžeš přestat trénovat, protože na tebe nikdo mít nebude. Pokud chceš být nejlepší na světě, začneme na tom makat,“ řekl mu. Nowitzki si vybral druhou možnost.

Od toho dne je Geschwindner jeho trenérem, rádcem, psychologem i partnerem pro šach. Naučil ho spoustu věcí. Tou nejviditelnější na první pohled je střelba.

Nowitzki byl sice vždy nejvyšší ve svém ročníku, ale protože neuměl střílet, hrál na křídle a míč mu do rukou přišel minimálně. Vypiloval tam svoji pohyblivost, což je základ jeho v současnosti největšího bohatství: na svoji výšku a váhu je úžasně mobilní a umí se prodrat do jakékoli situace.

VIDEO: Nowitzki zažil fantastickou sezonu



Ale až Geschwindner mu vysvětlil, že basketbalista by měl dávat taky koše. Vysvětlil mu to dobře a Dirkules se stal prvním Evropanem s 20 tisíci body na kontě.

Geschwindnerovy metody jsou pověstné a Nowitzki pod ním podstupuje dril, který vydrží asi jen díky tomu, že si jako jeden z mála basketbalistů v NBA ještě před podpisem profesionální smlouvy odkroutil vojenskou službu. Na dřinu je zvyklý.

Úsměvná je historka z letošního května. V Oklahoma City si brzo ráno televizní technici zkoušeli nastavení kamer, aby měli večer během zápasu play off co nejlepší záběry. V tom na monitorech spatřili šedivého mužíka, jak si úplně v klidu svléká kalhoty a natahuje trenky. Přitom vystavování holého zadku bylo to nejméně podivné, co během následující hodiny udělal.

DIRK NOWITZKI
Narozen: 19. června 1978

Výška a váha: 213 cm, 111 kg

Národnost: německá

Klub: Dallas Mavericks

Pozice: vysoké křídlo

Draft: 1998, 1. kolo, 9. místo (Milwaukee Bucks)

Kariéra: Würzburg (Německo), Dallas (NBA)

Týmové úspěchy: vítěz NBA (2011), bronz z mistrovství světa (2002), stříbro z mistrovství Evropy (2005). Osobní ocenění: MVP finále NBA (2011), MVP NBA (2007), 10x účast v All Star Game, vítěz trojkové soutěže NBA (2006), MVP mistrovství světa (2002), MVP mistrovství Evropy (2005), nejlepší hráč Evropy (2005)

Přezdívka: Dirkules


CELÝ ČLÁNEK O HVĚZDĚ LETOŠNÍ FINÁLOVÉ SÉRIE DIRKU NOWITZKIM NAJDETE V DNEŠNÍM VYDÁNÍ DENÍKU SPORT.

VIDEO: Opora Dallasu na sobě v tréninku tvrdě pracuje

 

VIDEO: Nowitzki předčil všechny hvězdy Miami a zaslouženě slavil

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud