10. dubna 2012 • 14:30

Time out s vysílačkou. Basketbalové semifinále koučoval z tribuny

Autor: Ondřej Roubínek
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

FOTOGALERIE | Tohle ženská basketbalová liga ještě nezažila! Druhý zápas semifinále proti Frisku Brno musel kouč Kary Trutnov Martin Petrovický strávit kvůli disciplinárnímu trestu na tribuně, pokyny svému týmu předával pomocí vysílačky.



"Je to nestandardní, nemáme něco takového zažité," popisoval kuriózní okamžiky pro iSport.cz trenér basketbalistek Trutnova. Východočešky už v prvním duelu semifinálové série v Brně hodně kousaly a start boje o finále tak byl nebývale vyhecovaný.

Trutnov si proti Frisku, které prožívá nejhorší sezonu za poslední roky, brousí zuby na první vítězství v historii. A o víkendu k senzaci nebylo daleko. Zlomovým momentem sobotního duelu byly čtyři technické chyby pro hostující celek a následné vyloučení Petrovického.

Po útočném faulu vyfasovala technickou Hana Šnajdrová, která se prý pouze ptala, proč sudí Ivo Dolinek pískal její faul. "Nijak ho nenapadla ani nezahodila míč, jen lehce poupažila a ptala se, proč to sudí takhle posoudil," viděl situaci Petrovický.

Když se vysvětlení dožadovala i lavička, vyinkasoval technickou chybu Petrovický, po něm manažer Braun a pak ještě jednou Petrovický. Ten tak musel být vykázán do šatny.

Sudí by měl situaci spíš uklidnit, zlobil se kouč

"Chtěli jsme vědět proč. Všechno bylo velice slušně, akorát je pravda, že jsme museli být hlasitější, protože odběhl na druhou stranu hřiště," popisuje emotivní chvíle reprezentační asistent.

Od sudího prý čekal jiný přístup. "Takhle zkušený rozhodčí by měl situaci spíš uklidňovat, pochopit emoce, obzvlášť v takové situaci. Měl za námi přijít a kontroverzní rozhodnutí v klidu vysvětlit," říká kouč Kary, pro kterého navíc Dolinek žádal disciplinární trest.

Trávit zápas na tribuně bylo pro impulzivního trenéra Petrovického pekloFoto Vilém Fischl/www.bktrutnov.cz

V neděli tak Petrovický nemohl na lavičku, od disciplinárky pak přibyla stopka ještě na další zápas. Východočeský celek sáhnul k řešení, které je k vidění spíš na fotbale – kouč trénoval své družstvo pomocí vysílačky.

Time out přes vysílačku

"První time out jsme udělali přímo pod tribunou, to nám ale rozhodčí zakázali, že musíme být na lavičce," vysvětloval pro iSport.cz manažer Kary Jan Braun.

Jinak to prý ale nebylo jako ve fotbalové Lize mistrů, kde UEFA nedovoluje žádné předávání pokynů z tribuny na hřiště. Time out vedený z hlediště přes vysílačku tak rozhodčí neřešili.

"Pro nás byl obrovsky přísný trest už to, že pan Petrovický nemohl být na lavičce," uvedl Braun. I přes vysílačku vedený tým ale dokázal brněnského favorita zaskočit – Kara bojovala o výhru až posledních minut, nakonec padla o pět bodů 73:78.

"Vyzkoušeli jsme si to, v průběhu zápasu něco vychytali, příště to bude zase lepší," říká Petrovický před středečním zápasem, jenž může být v sérii zároveň posledním.

"Už víme, že něco je potřeba hlásit víc dopředu, aby se to pak stihlo provést," přibližuje muž, který jako asistent trenéra Blažka získal stříbrnou medaili z domácího mistrovství světa.

Na pomoc si vzal Martin Petrovický i vysílačku
Na pomoc si vzal Martin Petrovický i vysílačku

Teď ovšem Martin Petrovický řeší, jak používat vysílačku v domácím prostředí, kde tisícovka fanoušků vytvoří bouřlivou atmosféru.

"Přemýšlíme, jestli nedat vysílačku na lavičku přímo do ucha asistentky Vápeníkové nebo jedné z hráček, která by pokyny tlumočila dál," prozradil iSportu.

Jestli tenhle plán vyjde a pomůže Trutnovu zdramatizovat boj o finále, bude jasné ve středu večer. Východočeský tým věří, že i tato komplikace může nakonec k úspěchu pomoci.

"Hlavy rozhodně dole nemáme. Naopak. S holkama jsme si řekli, že doma Brno zkusíme porazit. K tomu budeme moc potřebovat podporu diváků," hlásil po nedělní porážce manažer a zastupující kouč Braun.

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud