15. června 2012 • 12:32

James byl hrdinou druhého finále i díky spornému momentu

Autor: bb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ten moment vzbudil vášně a pískot diváků. V dramatickém závěru druhého finále NBA nejprve basketbalista LeBron James z Miami neproměnil trojku, čímž se otevřela šance pro Oklahomu. Chvíli poté však tahoun Heat atakoval při střele domácího Kevina Duranta, který minul. Tisícovky fanoušků pískotem volaly po hvizdu rozhodčího. Ten však nepřišel.



Pak James sedm vteřin před koncem proměnil dva trestné hody a udržel si v nich v utkání stoprocentní úspěšnost. Skóre zápasu se zastavilo na poměru 96:100 v neprospěch Oklahomy a série byla srovnána na 1:1.

„Jen jsem se Kevina snažil odstavit tělem a znepříjemnit mu střelu,“ říkal James o daném okamžiku v New York Times.

I když jeho spoluhráč po klaksonu štěkal na rozhodčí, Durant netvrdil, že ho „Král James“ fauloval. „Byla to dobrá střela. Ale netrefil jsem se,“ namítal.

A Scott Brooks, kouč Thunder, dodával: „Tohle byla jedna herní situace. My jsme měli spoustu akcí, které jsme měli zvládnout lépe, abychom se udrželi na dosah vítězství.“

Oklahoma totiž nechala hned na začátku zápasu soupeře odskočit až na skóre 18:2 a prohrávala. I když finišovala stejně mocně jako v prvním utkání, tentokrát už na zvrat nedosáhla.

„Hráli jsme prvních 36 minut příliš dobře na to, abychom si nechali tohle vítězství proklouznout. Věděli jsme, že budeme bojovat. Chtěli jsme zvládnout o dvě tři akce víc než oni, abychom se vraceli s výhrou,“ říkal James, klíčový muž zápasu.

Tentokrát ukázal, že dokáže zahrát i v poslední čtvrtině. Byť je pravda, že pokud by Durant proměnil střelu po jeho zákroku, možná by byl z hrdiny znovu psancem. Nicméně v utkání si připsal 32 bodů, osm doskoků a pět asistencí. Třicet a více bodů nastřílel v osmi z posledních devíti zápasů.

„Je znát v různých směrech. Někdy to jsou doskoky, jindy obranné zákroky, důležité trojky,“ říkal o něm kouč Erik Spoelstra.

James zvládal také obranu největší hvězdy domácích Duranta. Vedle něj se tentokrát rozehrál i Dwyane Wade a Chris Bosh se vrátil do základu poprvé od zranění. Ti dva poskládali 40 bodů, Bosh přidal 15 doskoků.

„Bylo klíčové, že jsme měli na hřišti nejlepší hráče,“ říkal Wade. „Tohle je dobrý tým a my jsme nechtěli v sérii ztrácet 0:2.“ Ta teď bude za stavu 1:1 pokračovat třemi zápasy na Floridě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud