Jiří Punčochář
29. června 2012 • 07:07

Satoranský jde za Veselým. Je to jako sen, září čtvrtý Čech v NBA

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ohromný příběh přinesl pro české fanoušky draft basketbalové NBA. Rozehrávače Tomáše Satoranského si v něm vybral Washington Wizards, kde už od minulé sezony hraje Jan Veselý. Kamarádi z reprezentace by se tak mohli sejít v jednom mužstvu! „Jsem šokovaný a šťastný,“ reagoval Satoranský, když jeho jméno Washington ohlásil.



Na řadu se borec se španělské Sevilly dostal hned na začátku druhého kola, celkově prošel draftem jako 32. v pořadí.

„Nemyslel jsem si, že to bude tak vysoko, a čekal jsem, že to bude asi spíš Milwaukee. Tohle (Washington) jsem nečekal ani trochu a samozřejmě jsem nadšený,“ sypal ze sebe krátce po draftu basketbalista, jehož kariéra začala v USK Praha.



Českou ligu začal hrát jako patnáctiletý, ještě v juniorském věku odešel do Sevilly. Teď se před ním rýsuje nový výzva, protože ve Washingtonu je neotřesitelnou hvězdou na jeho postu John Wall, loňská jednička draftu.

Vedení Wizards dalo několikrát najevo, že mužstvo hodlá budovat tak, aby vyhovovalo právě Wallovi.

Svoje šance Satoranský v prvních hodinách ještě řešit nechtěl. Naopak si užíval toho, že by měl jako čtvrtý český hráč vkročit do NBA a zrovna po boku svého velkého parťáka Veselého.

„Slavil jsem, ale spíš jsem byl zaskočený. Dostavilo se naprosté štěstí. Je to tým s českým hráčem, s nímž jsem odehrál tři sezony. Hrozně moc si rozumíme jak na hřišti tak mimo hřiště. Doufám, že nám to vyjde a mohli bychom si zahrát v NBA, což by bylo pro Čechy něco mimořádného,“ řekl Satoranský, jemuž se styl hry Washingtonu zamlouvá.

Satoranský strávil ve Washingtonu už sedmidenní "dril":



Momentálně ale nemá jasno, zda se do zámoří vydá hned na další sezonu, nebo zůstane ještě jeden rok v Evropě, což se dokonce zdá jako reálná varianta. Podrobný kontakt s Washingtonem teprve přijde.

Wizards v draftu kromě Satoranského vsadili ještě na Bradleyho Beala, který právě ve čtvrtek oslavil svoje 19. narozeniny.

„Je to ten nejlepší dárek, jaký jsem kdy dostal,“ jásal Beal, vybraný jako číslo tři. Jedničkou letošního výběru nováčků se stal podle očekávání Anthony Davis a zamířil do Washingtonu.

Nedostalo se na druhého českého hráče v okruhu kandidátů Davida Jelínka, který také čekal na svoji šanci.

Kdo je Tomáš Satoranský čtěte v pátečním vydání deníku Sport

Češi v NBA
1995    Jiří Zídek (22. příčka, Charlotte)
První Čech v NBA odehrál ve slavné soutěži tři sezony, postupně za Charlotte, Denver a Seattle. Odehrál 135 zápasů (23 z nich v základní pětce) a otevřel cestu svým krajanům.

2002    Jiří Welsch (16. příčka, Philadelphia)
Philadelphia ho hned po draftu vyměnila do Golden State. Během čtyř let v NBA vystřídal ještě dresy Dallasu, Bostonu, Clevelandu a Milwaukee. Během životní sezony 2003/04 nastoupil za Boston 68x v základní sestavě.

2011    Jan Veselý (6. příčka, Washington)
Má za sebou nováčkovskou sezonu, komplikovanou pozdním začátkem, zraněním i slabými výkony týmu. V závěru se rozehrál.

Tomáš Satoranský (32. příčka, Washington)
V klubu zaujal svými výkony na testech a jistě i vazbou na Veselého. Teď bude čekat na nabídku smlouvy. Je možné, že zůstane ještě na příští sezonu v Evropě


Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud