Ivo Pospíšil
11. října 2012 • 15:38

Zlepšení před NBA. Mám přesnější střelbu, hlásí Veselý ze zámoří

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyniká dynamikou a smečemi. Co se ale týká střelby, má český basketbalista Jan Veselý rezervy. „Jsem však lépe připraven než vloni,“ říká nyní jediný Čech v NBA. Zatímco minulý rok většinu svých bodů zasmečoval a kritici si z jeho některých pokusů utahovali, před startem druhého ročníku ve Washingtonu Wizards nejlépe draftovaný Čech v historii své slabiny zlepšil.



Tento rok pro něj bude klíčový. Už nebude nováčkem, už by se měl stabilně zapracovat do základní sestavy a být oporou. Českého basketbalistu Jana Veselého čeká v letošní NBA přelomová fáze.

A jestli má jít výkonnostně zase o něco výš, musí na rozdíl od minulého roku zlepšit svou střelbu. „Šel jsem do přípravy s tím, že na ní chci zapracovat,“ přiznal tedy Veselý na stránkách Washington Post. „Makal jsem a snad jsem lépe připraven než vloni,“ doplnil.

Vloni? To pro něj byla těžká změna. Nové prostředí, nová země, nový styl basketbalu. A také výluka, která Veselého aklimatizaci ovlivnila. V první části sezony se mu nedařilo, často skóroval jen ze smečí a vedle střelby mu dělaly problémy i trestné hody.

„Během jednoho tréninku byl schopný klidně desetkrát minout koš,“ kroutil hlavou i jeho spoluhráč Shelvin Mack. Jenže to by se mělo pro letošek změnit.

Šestka předminulého draftu prý nabrala potřebné sebevědomí. „Během zápasů se už nerozpakuje a střílí. Ať už dá nebo ne, to je přesně to, co má dělat. Jen takhle se může zlepšovat,“ pochvaluje si kouč Randy Wittman.

Na střelbě prý Jan Veselý během léta hodně zapracovalFoto Barbora Reichová (Sport)
Ostravský rodák, který je přirovnáván díky svým fyzickým dispozicím k Andreji Kirilenkovi, má být pro letošek jedním článků pro vrchního rozehrávače Johna Walla. Ze vzájemné spolupráce by měl Washington těžit zejména při protiútocích.

„Pokud by totiž nehrál s tou svou energií a nadšením, nebyl by efektivní,“ ví i Wittman.

Vedle střelby však i Veselému poradil, aby zapracoval i na bránění. Stávalo se totiž, že český hráč občas získal příliš mnoho faulů v krátkém sledu.

„V Evropě se můžete hrát více tělem,“ vysvětloval to Veselý. „To není omluva, hrál jsem tu jen jednu sezonu. Stále se snažím zvyknout na jiný druh basketbalu. Musím trochu ubrat a naučit se, jak lépe bránit,“ uznává Veselý, který vloni zaznamenal průměrně 4,7 bodu na zápas.

Důkaz, že by letos mohl být lepší, bude moci přinést již dnes v noci, kdy jeho Washington Wizards hraje přípravné utkání proti New Yorku Knicks.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud