Ivo Pospíšil
9. září 2013 • 11:07

Zápas o všechno! České basketbalisty čeká s Chorvaty boj o postup

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Nejdojemnější rozhovor. Šampion Adámek propukl v pláč: Mně se splnila všechna přání
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE SLOVINSKA | Vítěz jede do Lublaně, poražený domů. Zápas o postup mezi nejlepších dvanáct týmů Evropy dnes sehrají od 17.45 (PP ČT Sport) čeští basketbalisté, kteří vyzvou Chorvatsko. To má zatím na kontě o jednu výhru víc, v případě prohry by ale přes ně Češi postoupili. Podívejte se, jaká je postupová matematika a také jak si doposud vedou čeští střelci.



Než se včera dostal jejich soupeř na hotel, byla už půlnoc. Chorvatští basketbalisté sice dokázali jako první tým na turnaji porazit domácí Slovince, prodloužení, které k tomu však museli sehrát, se jim dnes nemusí vyplatit. Zejména co se týče sil.

Ta pravá bitva o postup totiž na ně teprve čeká. Dnes, duel s Českem!

„Že by byli unavení jako Gruzínci, to si nemyslím. Mají daleko širší kádr. Jak jsou silní na papíře, tak jsou silní i ve skutečnosti,“ míní přesto opatrně trenér Pavel Budínský.

Postupová matematika ze základní skupiny C je jasná. Vedle Španělska a Slovinska urve třetí postupové místo vítěz duelu Česko – Chorvatsko. Tyto týmy by se pak v další fázi střetly s třemi nejlepšími celky skupiny D, tedy Itálií, Řeckem a Finskem.

Chorvaté se zejména na turnaji spoléhají na klíčového rozehrávače Bojana Bogdanoviče (74 bodů), v týmu však jsou i další borci protřelí prestižní Euroligou.

„Po úvodní porážce se Španělskem jdou stále nahoru, zlepšují se,“ pozoruje Budínský. „Je to tým, který má fyzické parametry. Mají silné, velké a dynamické hráče a také zkušenosti, které my nemáme. Je tu ale fantastická možnost udělat velký úspěch v naší kariéře,“ tuší.

To Čechy turnajem táhne duo Jan Veselý – Tomáš Satoranský. Jen včera tito dva basketbalisté, kteří by se mohli v budoucnu potkat v NBA v dresu Washingtonu Wizards, nastříleli dohromady 47 bodů.

Zejména Veselý dominuje v týmu skoro ve všech českých statistikách. Má nejlepší průměr bodů (18,5), doskoků (11,3), zisků (2,0) a bloků (0,8). Je nejlépe doskakujícím hráčem turnaje a také třetím nejlepším v počtu bodů.

„Bude tu také velmi bouřlivá atmosféra. My jsme měli teď dobrou podporu a Chorvaté jsou tu povzbuzováni od začátku turnaje. Naši hráči se budou absolutně vyždímat, protože jeden z těch týmů prostě…skončí,“ dodal Budínský.

Utkání začíná od 17.45 a přímým přenosem ho vysílá stanice ČT Sport.

 Statistiky českého týmu:

1. Jan Veselý  74 bodů, 45 doskoků, 4 asistence, 8 zisků, 3 bloky

2. Tomáš Satoranský  47 bodů, 14 doskoků, 13 asistence, 1 zisk, 1 blok

3. Luboš Bartoň         33 bodů, 22 doskoků, 5 asistencí, 5 zisků, 0 bloků

4. Pavel Pumprla     30 bodů, 15 doskoků, 11 asistencí, 3 zisky, 0 bloků

5. Petr Benda 24 bodů, 13 doskoků, 1 asistence, 4 zisky, 1 blok

6. Jiří Welsch 14 bodů, 7 doskoků, 17 asistencí, 4 zisky, 0 bloků

7. David Jelínek 13 bodů, 8 doskoků, 3 asistence, 1 zisk, 0 bloků

8. Pavel Houška 11 bodů, 13 doskoků, 4 asistence, 0 zisků, 0 bloků

9. Vojtěch Hruban 9 bodů, 4 doskoky, 4 asistence, 1 zisk, 0 bloků

10. Ondřej Balvín 8 bodů, 7 doskoků, 1 asistence, 0 zisků, 1 blok

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud