10. ledna 2014 • 15:30

Skvělý Veselý řádí! Ožil díky Polákovi i popletenému střídání

Autor: jj
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nebýt nepozornosti polského dlouhána, možná by Jan Veselý ve středu neprožil jeden z nejvydařenějších mačů v NBA. Jenže devětadvacetiletý hromotluk Marcin Gortat přeslechl pokyn trenéra, jehož Washingtonu se zkrátilo 12bodové vedení na polovinu, a na palubovce místo kamaráda Veselého vystřídal brazilského pivota Neneho. Výsledek? Wizards ještě do poločasu navýšili náskok v New Orleans na 17 bodů a po triumfu 102:96 sklízel český náhradník herdy do zad.



12 bodů, 7 doskoků (z toho 5 útočných) a 1 blok za 23 důležitých minut, to byl Veselého nej příspěvek sezony. Děkovat mohl i popletovi Gortatovi, jenž však razantně odmítl, že by existovala středoevropská koalice v kabině Wizards. „Žádný úmysl, prostě jsem podělal střídání,“ citoval Poláka Washington Post.

„Neslyšel jsem trenéra a přišlo mi, že by bylo dobré Jana na hřišti nechat. Kouč se na mě samozřejmě pak podíval jako na úplného blbce,“ usmíval se Gortat, jenž ze šlamastiky nakonec vyklouzl coby hrdina.

Veselého poslední tři zápasy

minuty na hřišti: 19:38

body: 8,7

doskoky: 6,3

bloky: 2,3

bilance Wizards: 2:1

A Veselému poskytl šanci, aby navýšil průměry z posledních tří zápasů na 8,7 bodu a 6,3 doskoku. „Pracoval tvrději než všichni ostatní,“ vysekl Čechovi poklony i Monty Williams, uznávaný trenér New Orleans.

„Hýří aktivitou a pokud tak vydrží, může být pro nás velkou pomocí,“ uznal i jeho washingtonský protějšek Randy Wittman, který zatím v hráčské rotaci hraje s Veselým ping-pong. Někdy mu dá dvacet minut na zápas, jindy zbude českému mladíkovi jen ze střídačky otlačená zadnice.

Je to právě Gortat, který vede Veselého k tomu, aby šel za minutami co nejhladověji. Od konce října, kdy byl vyměněn k Wizards z Phoenixu, se ti dva hodně spřátelili. Gortat si pamatuje, jak mu obratný Čech zatopil pod košem při zářijovém ME, kdy proti Polsku posbíral 23 bodů a 14 doskoků.

Občas spolu mluví srbsky, přidávají si tréninky, při venkovních zápasech chodí společně na jídlo. „Když se mi povede akce, hned ke mně přijde a pochválí mě. Moc mi pomáhá, že ho tady mám,“ děkuje Veselý, jemuž Gortat, který v NBA hraje sedmou sezonu, slouží jako mentor.

„Kladu mu na srdce, ať jde na hřiště a především se baví. Za druhé musí přestat s tím zbavováním se balónů. Ať se pokouší co nejvíc skórovat. Potřebujete hráče, který dává týmu energii a na to je Jan dobrý. Jsem rád, že si v posledních zápasech skoro sedřel zadek, aby to ukázal,“ usmívá se nesobecký Gortat, pro něhož Veselého úspěch také může znamenat méně minut na hřišti.

Díky třem povedeným zápasům ještě ale v NBA nikdo neprorazil a to samé platí i o Veselém. Jeho Washington je po trpkých sezonách s bilancí 16:17 na postupových příčkách do play off a zdá se, že konečně nachází svou identitu.

A její součástí může být i Veselý, ačkoliv na něj klub nevyužil opci pro příští ročník. Podle informací Washinton Post má ale klubové vedení v prozatímním plánu třiadvacetiletého Čecha v létě udržet. Utkání jako to poslední je od toho určitě neodradí.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud