23. července 2014 • 10:08

Kanaďan Muirhead už skóruje za Česko: Hodně zvláštní pocit

Autor: jip, ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čekání na vyřízení českého pasu si basketbalista Corey Muirhead zpestřuje hraním přípravných zápasů. Dres Lvů mu padne dobře: Kanaďan s jamajskými kořeny odehrál zatím tři duely, po tom prvním bez bodu se rozstřílel. Tým ho chválí a trenéři věří, že do začátku evropské kvalifikace (startuje v srpnu) bude už mít papíry v pořádku.



Ve své kariéře dal Corey Muirhead tisíce bodů, jen na českých palubovkách jich má na kontě 2919. Přesto byly ty, které zaznamenal o víkendu v Polsku, v hodně ohledech výjimečné. A neopakovatelné.

Muirhead se prosadil poprvé v dresu České republiky, o který usiluje, ve dvou zápasech dal 11 a 12 bodů. Vzhledem k tomu, že v Česku posledních šest let hraje i žije a chce se zde usadit, přeje si reprezentaci pomoct k postupu na EuroBasket 2015. A případně si zahrát i tam.

„Skórovat za Česko byl velmi zvláštní pocit. Skvělý. Byly to pro mne důležité zápasy, velká čest. V Rakousku (při prvním zápase za Česko) jsem prožil skutečně vrcholný moment své kariéry,“ líčil Muirhead po debutu.

ČESKOU REPREZENTACI POSÍLÍ COREY MUIRHEAD
Video se připravuje ...

Jeho reprezentační budoucnost nemá v rukou jen sám, záleží také na úřednících na příslušných místech. Formality se vyřizují tak, aby v srpnu už mohl hrát oficiální kvalifi kační zápasy.

Jakmile se tak stane, má Muirhead velkou šanci se do týmu probojovat, protože zatím panuje s jeho výkony spokojenost. A nebýt si trenéři jistí, že mají zájem, těžko by celou anabázi podstupovali.

„Corey má co nabídnout. Záleží, jak ho využijeme. Je trochu jiný typ hráče, než máme, takže myslím, že by místo v sestavě mohl dostat,“ řekl o nováčkovi veterán české sestavy Luboš Bartoň. „Je nebojácnější do koše, má fyzické parametry na to, aby zakončil. To je jedna z věcí, z níž můžeme těžit. Samozřejmě musíme hrát do jeho silných stránek. On má některé věci takové, jaké tady nikdo jiný nemá. Pak bude záležet nejen na trenérovi, ale i na nás hráčích, abychom toho využili,“ dodal Bartoň na adresu atleticky velice dobře vybaveného hráče, jehož předností jsou pohyb, dynamika a střelba.

Když se vznáší nad palubovkami, máte pocit, že má v nohách torpéda. Smečuje s přirozeností Jana Veselého. Ostatně jako smečař dominoval třeba i ligové All Star Game v roce 2010. Vystřídal dresy Nového Jičína a Pardubic, momentálně je bez klubového angažmá.

Blíž má k tomu reprezentačnímu. „Když jsem přišel poprvé, netušil jsem, jaká budoucnost mě tady čeká. Teď přemýšlím o tom, co se stalo, co pro mě za Česko udělalo posledních pět nebo šest let. Je skvělé moci za ně hrát,“ pochvaluje si. Ani jazyková bariéra mezi ním a zbytkem týmu není, protože trenér Ronen Ginzburg tak jako tak zavedl coby „úřední řeč“ angličtinu. Navíc se Muirhead učí česky.

Stejně jako se učí zapadnout do národního týmu.

„Je silný v obraně, docela slušný na doskoku a v zakončení. Nevyhýbá se kontaktům, rád do nich jde, vyžádá si fauly. V tom nám může pomoct,“ doufá Bartoň.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud